Viens no prestižākajiem turnīriem: 2023. gada Vimbldonas čempionāts

Viens no prestižākajiem turnīriem: 2023. gada Vimbldonas čempionāts

No šī gada 3. līdz 16. jūlijam tenisa pasaulē gaidāms trešais sezonas ”Grand Slam” turnīrs – Vimbldonas atklātais čempionāts. Tas ir slavens ar to, ka visiem tenisistiem jāģērbjas baltās sporta formās, kā arī ar spēlēšanu zālaja seguma kortos. Turnīrā piedalīsies arī Aļona Ostapenko, kura šeit reizi spēlējusi pusfinālā. Vēlies vairāk uzzināt par tenisa spēlēm? Ienāc LV BET Sporta blogā, uzzini likmju variācijas un dodies veikt derības!

Kas jums jāzina par šī gada Vimbldonu?

Vimbldonas tenisa turnīrs ir vecākais pasaulē. Tas pirmo reizi tika organizēts tālajā 1877. gadā un 2023. gada sacensības kļūs jau par 136. reizi, kad tās notiek. Šīs ir arī vienas no sezonas prestižākajām sacensībām, pie tam, ar savu odziņu. Vimbldonas čempionātā visiem sportistiem jāģērbjas baltās sporta formās, kas ir ieviesta organizatoru prasība.

Vimbldona ir viens no sezonas četriem ”Grand Slam” turnīriem. ATP un WTA ranga sportisti vīriešu un sieviešu konkurencē šeit sacenšas par nozīmīgākajām naudas balvām un vērtīgiem punktiem rangā – tā, piemēram, čempions un čempione iegūst papildus 1000 ranga punktus. Vēl bez Vimbldonas ”Grand Slam” turnīri norit arī Austrālijā (”Australian Open”), Francijā (”French Open”), kā arī ASV (US Open). Raugoties kopējā naudas balvu budžetā, tad Vimbldonā 2023. gadā tas ir pieaudzis līdz 52 miljoniem eiro, kas, salīdzinot ar 2019. gadu, ir par 17.1 % vairāk. Uzvarētāji vienspēlēs iegūs 2.35 milljonus sterliņu mārciņu, bet vairāk saņems tie sportisti, kuri izstāsies pirmajās kārtās – piemēram, zaudējums pirmajā spēlē ļaus nopelnīt par 10% vairāk nekā pērn – 64 tūkstošus eiro.

Vimbldonas atklātajā čempionātā kopš 2018. gada dominējis serbs Novaks Džokovičs. Viņš Vimbldonā triumfējis pēdējos četros gados pēc kārtas. 2022. gada turnīrā Džokovičs finālā četros setos ar 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3) pārspēja Austrālijas tenisistu Niku Kirjosu. Kopumā Džokovičs ir otrs titulētākais vīriešu tenisists Vimbldonas čempionātā, triumfējot septiņas reizes (2011., 2014., 2015., 2018., 2019., 2021., 2022. gadā). Labākais pagaidām ir šveicietis Rodžers Federers, kuram astoņi Vimbldonas čempionāta tituli – 2003., 2004., 2005., 2006., 2007., 2009., 2012. un 2017. gadā.

Citādāka situācija redzama dāmu konkurencē. Kopš 2017. gada katrā no Vimbldonas čempionāta turnīriem uzvarētāja bijusi cita. Pirms gada lielāko karjeras uzvaru svinēja Kazahstānas tenisiste Jeļena Ribakina, kura finālā trijos setos ar 3-6, 6-2, 6-2 pārspēja tunisieti Onsu Žabēru. Visvairāk titulu, deviņi, ir Martinai Navratilovai, bet septiņi citām leģendārām tenisistēm – Štefijai Grāfai un Serēnai Viljamsai. Visas trīs jau kādu laiku karjeras ir noslēgušas.

Vimbldonas 2023. gada grafiks

Šī gada Vimbldonas čempionāta turnīra izspēles grafiks paredz, ka 3. un 4. jūlijā plānotas pirmās kārtas spēles, 5. un 6. jūlijā otrās kārtas, 7. un 8. jūlijā trešās kārtas, bet 9. un 10. jūlijā ceturtās kārtas cīņas. Līdz 10. jūlija vakaram tiks noskaidroti labākie astoņi tenisisti gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē un ceturtdaļfināli gaidāmi 11. un 12. jūlijā. Sievietēm pusfināla cīņas norisināsies 13. jūlijā, bet vīriešiem finālisti tiks noskaidroti dienu vēlāk, 14. jūlijā. Jaunā sieviešu Vimbldonas ”Grand Slam” čempione tiks uzzināta 15. jūlijā, bet vīriešiem 16. jūlijā, kas arī būs turnīra noslēdzošā diena. Vēl čempioni tiks noskaidroti vīriešu un sieviešu dubultspēlēs, jauktajās dubultspēlēs, jauniešu čempionātā.

Vimbldonas 2023. gada dalībnieki

Kā jau ierasts, katrā no ”Grand Slam” turnīriem gatavi piedalīties visi pasaules spēcīgākie tenisisti. Tas nozīmē, ka no vīriešiem sagaidāms, ka spēlēs Novaks Džokovičs, Karloss Alkarass, Kaspers Rūds, Stefanoss Cicips, Holgers Rūne, Teilors Frics, Janiks Siners, Franciss Tiafo, kā arī mājinieki kā Kamerūns Noriss un Endijs Marejs. Bez šiem spēlēs arī citi vadošie tenisisti, bet neziņa ir par Rafaelu Nadalu, kurš pēc ”Australian Open” vairs nav piedalījies tenisu turnīros traumas dēļ.

Arī dāmām gaidāms visu nozīmīgāko tenisistu piedalīšanās ar ranga līderi Igu Švjonteku priekšgalā. Titulu mēģinās aizstāvēt ranga trešā numure Jeļena Ribakina, ko gan paveikt nebūs viegli. Vēl turnīrā startēs tādas vadošās tenisistes kā Karolīne Garsija, Džesika Pegula, Onsa Žabēra, Koko Gaufa, Marija SakJari, Petra Kvitova un citas. Igaunijas pēdējo gadu pirmajai raketei Anetei Kontaveitai šis kļūs par noslēdzošo turnīru karjerā – viņa pavēstījusi, ka muguras problēmu dēļ 27 gadu vecumā noslēgs karjeru.

Tāpat Vimbldonas čempionātā startēs Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko. Viņa WTA rangā jūnija vidū ieņēma augsto 17. vietu. Augstāko sasniegumu zālaja korta ”Grand Slam” Ostapenko sasniegusi 2018. gadā, kad aizspēlējās līdz pusfinālam. Šī seguma korti Ostapenko ir samērā iemīļoti, jo viņa Lielbritānijā uzvarējusi vairākos turnīros vienspēlēs (Īstbornā), kā arī dubultspēlēs (Birmingemā). Sagaidāms, ka Vimbldonas turnīrā viņa kopā ar Ludmilu Kičenoku startēs arī dubultspēļu konkurencē.

Lēmums par dalībniekiem no Krievijas un Baltkrievijas

Pirms gada, 2022. gada čempionātā, Vimbldonas organizatori lēma neļaut piedalīties Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem. Tas tamdēļ, ka šo valstu vadības sākušas militāru invāziju Ukrainā, uz ko reaģēja sporta pasaule. Tenisa ietvaros tika lemts par krievu un baltkrievu sportistu pielaišanu sacensībām, taču neitrālu sportistu statusā. Vimbldonas čempionāta rīkotāji gan pirms gada spēra soli tālāk, neļaujot tiem piedalīties un tas izraisīja sekas no ATP un WTA – spēlētāji par dalību turnīrā nesaņēma ranga punktus, un organizatorus sodīja ar naudas sodu.

Pirms šī gada čempionāta veiktas izmaiņas un Krievijas, kā arī Baltkrievijas tenisistiem ir iespēja startēt Lielbritānijas nozīmīgajā turnīrā kā neitrāliem sportistiem. Viņiem gan ir jāievēro atsevišķi noteikumi, kā, piemēram, nedrīkst paust atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā un valstī aizliegts iebraukt tenisistiem, kuri saņem finansējumu no Krievijas un Baltkrievijas valsts kontrolē esošiem uzņēmumiem. Tas gan nozīmē, ka 2023. gada turnīrā spēlēs Daniils Medvedevs, Arina Sabaļenka un citi vadošie šo valstu tenisisti.

Vimbldona 2023 — favorīti

Sieviešu konkurencē bukmeikeri par favorītēm noteikuši trīs tenisistes – Jeļenu Ribakinu, Arinu Sabaļenku un Igu Švjonteku. Ostapenko lielas izredzes izcīnīt Vimbldonas čempiona titulu netiek prognozētas – koeficients ap 25.00. Tas gan nenozīmē, ka var notikt pārsteigumi – jebkurā no ”Grand Slam” turnīriem līdz izšķirošajam mačam bieži vien aizspēlējas kāda vēl to neizdarījusi spēlētāja.

Vīriešiem par galveno favorītu sauc septiņkārtējo čempionu Džokoviču (koeficients ap 1.50). Otras labākās izredzes piešķirtas Karlosam Alkarasam, bet starp top6 favorītiem ir arī brits Endijs Marejs, kurš pēdējos gados atguvies no daudzajām traumām un pamazām sāk demonstrēt aizvien labāku tenisu.

Likmes uz Vimbldonu 2023

Ja vēlies likt likmes uz tenisā notiekošajām spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”teniss”, kur atradīsi arī 2023. gada Vimbldonas gaidāmā turnīra mačus. No esošā piedāvājuma vari izvērtēt, kura no spēlem tevi visvairāk uzrunā.

Likt likmes uz tenisa mačiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, ieskaties LV BET Sporta blogā, kurš saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par sporta notikumiem pasaulē.

LV BET tenisa turnīra uzvarētāja prognoze

Tenisā iespējamas daudz un dažādas likmes. Ja tevi interesē noteikt uzvarētāju, tad veic likmi uz kādu no spēlētājiem. Tāpat vari paredzēt, cik geimi tiks spēlēti kopā, cik katrā atsevišķi un cik setos mačs noslēgsies. Iespējamas handikapa likmes, precīza seta rezultāta noteikšana un derēšana uz citiem ar spēles aspektiem.

Pirms veic likmes uz tenisa spēlēm, ieskaties, kādā formā ir spēlētāji un kā tiem veicies iepriekšējos turnīros uz zālāja seguma kortiem. Atceries, ka jebkurā turnīrā mēdz notikt pārsteigumi un ne vienmēr bukmeikeru noteiktie favorīti uzvarēs. Labākās likmes meklē LV BET sporta totalizatorā, kurš piedāvās veikt derības uz visām turnīra spēlēm!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *