Deivisa kauss

Deivisa kauss

Deivisa kauss ir prestižākās izlašu sacensības vīriešiem. Visvairāk reižu par titula ieguvējiem kļuvuši ASV tenisisti, kamēr pašreizējie čempioni ir krievi. Tiesa, jau pavisam drīz noskaidrosies jaunie Deivisa kausa ieguvēji. Vai tevi interesē vairāk uzzināt par tenisu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar likmju variācijām un dodies veikt derības.

Deivisa kausa izcīņas vēsture

Deivisa kausam ir sena vēsture. Par pirmo tā aizvadīšanas gadu liecībās min 1900. gadu, kad savstarpēju spēli aizvadīja ASV un Lielbritānijas tenisa izlases. Kopumā šo gadu gan nevar uzskatīt par pirmo, kad savstarpēji spēles aizvada tenisa izlases. 1892. gadā savstarpēji duelējās Anglijas un Īrijas tenisisti, bet 1895. gadā angļi spēkojās pret Franciju.

Veidojot sekmīgu sadarbību ar ASV, tika lemts 1900. gadu uz Ziemeļameriku sūtīt britu komandu, kas spēlētu pret amerikāņiem. Sākotnēji turnīru sauca par ”International Law Tennis Challenge”, bet ātri vien tas ieguva Deivisa kauss nosaukumu. To nosauca pēc Dvaita Deivisa vārda, taču vēstures annālēs viņa devums šī turnīra izveidei attainots pretrunīgi.

Pirmajos turnīra gados visas dalībnieces spēlēja viena pret otru, lai noteiktu to izlasi, kura izaicinās iepriekšējā gada čempioni. Sākot ar 1923. gadu, Deivisa kausā notika formāta maiņa, sadalot to divās zonās: Eiropas un Amerikas. Katras zonas uzvarētāja vēlāk tikās ”Inter-zonal zone” spēlē, lai noteiktu, kura no tām cīnīsies pret iepriekšējā gada čempioni. 1955. gadā zonas tika papildinātas līdz trijiem, bariņā pievienojoties Eiropai.

Līdzvērtīgs formāts, kādā Deivisa kauss tiek izspēlēts šobrīd, ieviests tika 1973. gadā. Tā galvenā izmaiņa bija, ka iepriekšējai čempionei ir jāpiedalās turnīrā no sākotnējās fāzes, kas nozīmēja to, ka katru sezonu par čempionu varēja kļūt kāds cits. Pēdējo reizi formāts tika mainīts 2019. gadā. Sākot ar to pasaules grupā vispirms notika grupu turnīrs, no kura katras grupas uzvarētāja un divas labākās otro vietu ieguvējas kvalificējās ceturtdaļfinālam.

Kas ir Deivisa kausa turnīrs?

Deivisa kausa formāts

Katru gadu 18 labākās izlases pēc ranga atrodas Deivisa kausa pasaules grupā. Tieši starp šīm 18 valstīm tiek noteikta Deivisa kausa ieguvēja. Tās izlases, kuras nav starp 18 labākajām, cīnās kādā no trim reģioniem – Amerikas, Āzijas/Okeānijas, Eiropas/Āfrikas. Sacensības reģionu grupās notiek četras reizes gadā vienu nedēļas nogali. Katra reģiona zonas sadalītas četrās grupās. I un II grupas aizvada izslēgšanas raundus, zaudētājai spēkojoties pret nākamo zemāko grupu. Komandas III un IV grupās izspēlē apļa turnīru, nosakot tās, kuras pacelsies grupu augstāk un kuras būs zemāk.

Deivisa kausa pasaules grupas 18 izlases vispirms aizvada četru kārtu turnīru. Pirmā raunda zaudētājas vēlāk cīnās Pasaules kausa ”play-off” raundā par vietas saglabāšanu Deivisa kausa pasaules grupā.

Latvijas vīriešu tenisa izlase šobrīd atrodas II grupā. Šī gada septembrī tā ar 3-2 pārspēja Dominikānas republiku. Nevienā no spēlēm nepiedalījās Ernests Gulbis, kuru šī dueļa laikā ievēlēja par jauno Latvijas Tenisa savienības prezidentu. Par vietu I grupā Latvijas vīriešu tenisa izlase 2023. gada februārī spēkosies pret Izraēlu.

Dueļa izspēles kārtība

Katrs Deivisa kausa duelis tiek izspēlēts piecos mačos, no kuriem četras ir vienspēlēs, bet viena dubultspēlēs. Katru valsti pārstāv divi vienspēļu tenisisti un viens dubultspēļu pāris. Pārsvarā komandu komplektē no pieciem tenisistiem, pie pārliecinoša rezultāta dodot iespējas sevi pierādīt jaunākajiem. Pirmajā spēļu dienā norit divas vienspēles. Pa vidu gaidāma dubultspēle, kas var arī izšķirt rezultātu pārī. Lai duelī uzvarētu, kādai no komandām jāuzvar trijās spēlēs. Pie rezultāta 3-0, komandas var lemt atlikušās divas vienspēles vairs neaizvadīt, vai arī mainīt sastāvu, iespēlējot citus komandā esošos tenisistus.

Kas piedalās Deivisa kausā?

Šī gada Deivisa kausa pasaules grupas finālam kvalificējās sekojošas 12 nācijas: Argentīna, Austrālija, Beļģija, Francija, Vācija, Itālija, Kazahstāna, Koreja, Nīderlande, Spānija, Zviedrija un ASV. Labāko astotniekā no šīm 12 izlasēm iekļuva Itālijas, ASV, Vācijas, Kanādas, Austrālijas, Nīderlandes, Horvātijas un Spānijas izlases. Jaunais Deivisa kausa čempions tiks noskaidrots 27. novembrī.

Deivisa kausa ieguvēji

Visvairāk reižu, 32, par Deivisa kausa čempioniem kļuvuši ASV tenisisti. Pēdējo reizi tas gan noticis 2007. gadā. Austrālija turnīrā triumfējusi 28 reizes, bet Francija un Lielbritānija desmit. Vēl Deivisa kausa pasaules grupā triumfējušas tādas izlases kā Zviedrija (6), Krievija (3), Čehija (3), Vācija (3), Horvātija (2), Itālija, Argentīna, Serbija, Šveice un Dienvidāfrika (pa vienai). Par pēdējiem čempioniem 2021. gadā kļuva Krievijas tenisisti.

Tenisa likmes LV BET

Ja tevi interesē likt likmes uz tenisā notiekošajām spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”teniss”, kur atradīsi arī 2022. gada Deivisa kausa mačus. No esošā piedāvājuma vari izvērtēt, kura spēle tevi visvairāk uzrunā.

Izdarīt likmes uz tenisa mačiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, ieskaties LV BET Sporta blogā, kurš saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par sporta notikumiem pasaulē.

Tenisa un Deivisa kausa derību padomi un likmes LV BET

Tenisā iespējamas dažādas likmju iespējas, ne tikai derēt uz kādas vīriešu izlases uzvaru. Deivisa kauss īpašs ar to, ka tajā var notikt dažādi pārsteigumi, jo jebkurā no dueļiem jāuzvar trijās spēlēs.

Ja tevi interesē vīriešu tenisa derības, tad vari paredzēt setu skaitu, to handikapu un cik geimi kopā tiks spēlēti. Tāpat iespējams derēt uz katru setu atsevišķi, kā arī paredzēt citus aspektus, kā, piemēram, vai tenisistam izdosies uzvarēt, ja tas zaudēs pirmo setu.

Ar iespējamajām likmju opcijām uz Deivisa kausa spēlēm iepazīsties LV BET mājaslapā, kas piedāvās derību iespējas uz katru no dueļiem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *