Visu laiku labākie Formula 1 piloti

Visu laiku labākie Formula 1 piloti

Pēc tam, kad par divkārtējo pasaules čempionu kļuvis ”Red Bull” braucējs Makss Verstapens, iespējams atskatīties uz vēsturi un paraudzīties, kuri no F1 pilotiem uzskatāmi par visu laiku labākajiem un kādi rekordi tiem pieder. Vai vēlies vairāk uzzināt par Formula 1? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derību.

Formula 1 – kas jāzina?

Formula 1 ir samērā sena vēsture. Čempionāts attīstījās no Eiropas čempionāta ”Grand Prix” posmu sērijas, kas notika 1920. un 1930. gados. Par pirmo Formula 1 posmu uzskata 1946. gadā notikušo Turīnas Grand Prix, taču pirmais čempionāts aizvadīts tika četrus gadus vēlāk, 1950. gadā. Tas sākās ar posmu slavenajā Silverstonas trasē un par pirmo kopvērtējuma uzvarētāju kļuva Džusepe Farina no ”Alfa Romeo”.

Pirmie uzvarētāji Formulā 1

Bez Džuzepes Farinas, kurš triumfēja pašā pirmajā, 1950. gada čempionātā, nākamajās sezonās F1 dominēja Huans Manuels Fangio. Palicis otrais kopvērtējumā pirmajā čempionātā, viņš uzvarēja piecas reizes laika posmā no 1951. līdz 1957. gadam. Viņa rekords palika nepārspēts līdz pat 2003. gadam jeb 45 gadus. Toreiz Fangio beidzot apsteidza toreizējais ”Ferrari” pilots Mihaels Šūmahers, kurš tika pie sava karjeras sestā titula.

Formula 1 braucēji

Formula 1 leģendas

Par Formula 1 leģendām sauc tādus pilotus kā Huanu Manuelu Fangio, Nikiju Laudu, Nelsonu Pikē, Airtonu Sennu, Alēnu Prostu, Mihaelu Šūmaheru un kā pēdējos sarakstam var pieskaitīt Fernando Alonso un Sebastianu Fetelu.

Nikijs Lauda, Airtons Senna, Alēns Prosts kļuva par Formula 1 čempioniem laika posmā no 1975. līdz 1991. gadam. Sennam izdevās kļūt par čempionu divus gadus pēc kārtas. Mihaels Šūmahers ir viens no visu laiku titulētākajiem pilotiem. Viņš par pirmās formulas čempionu kronēts septiņas reizes. Pēdējo no tām 2004. gada sezonā. Lielākos laurus Šūmahers plūca, esot ”Ferrari” komandas pilots.

Šūmahera tautietis Sebastians Fetels 2022. gadā noslēdza savu F1 karjeru. Viņš kā čempions kļuvis četras reizes un visas pēc kārtas (2010., 2011., 2012. un 2013. gada sezonā). Visi tituli iegūti, pārstāvot ”Red Bull” vienību. Savukārt spānis Fernando Alonso savus divus titulus izcīnījis laika posmā no 2005. līdz 2006. gadam. Veterāns joprojām ir aktīvs F1 pilots, taču vairs necīnās par augstākajām vietām.

Labākie Formula 1 piloti šobrīd

Pašlaik par labākajiem Formula 1 pilotiem var uzskatīt Lūisu Hamiltonu, Maksu Verstapenu, Šarlu Leklēru, Serhio Peresu, Karlosu Sainsu un Džordžu Raselu. Hamiltons ir septiņkārtējais pasaules čempions. Iespējams, viens no viņa mērķiem ir kļūt par visu laiku tituliem bagātāko F1 braucēju. Verstapens tikko tika kronēts par divkārtējo čempionu, bet Leklērs, Peress, Sainss un Rasels ieņēma vadošās pozīcijas kopvērtējumā pēdējā sezonā.

Formula 1 braucēju rekordi

Jaunākie F1 piloti

Sebastians Fetels ir visu laiku jaunākais čempions. Viņš par kopvērtējuma uzvarētāju 2010. gadā kļuva, esot 23 gadus un 134 dienas vecs. Otrs jaunākais čempions ir Lūiss Hamiltons, kurš 2008. gada sezonā triumfēja 23 gadus un 300 dienu vecumā. Top3 jaunāko čempionu topu noslēdz Fernando Alonso, 2005. gadā kļūstot par kopvērtējuma uzvarētāju 24 gadu un 58 dienu vecumā. Vēl jaunāko čempionu topā iekļuvuši tādi sportisti kā Makss Verstapens, Mihaels Šūmahers, Emersons Fitipaldi, Nikijs Lauda, Žaks Vilinēvs, Džims Klārks un Kimi Reikenens.

Vecākie F1 piloti

Nešaubīgi vecākais čempions F1 vēsturē ir argentīnietis Huans Manuels Fangio, kurš 1957. gadā triumfēja, esot 46 gadus un 41 dienu vecs. Nez vai kādreiz šis rekords tiks pārspēts. Nozīmīgais čempionāts kļūst aizvien fiziskāks un līdz ar to tajā sāk vairāk dominēt gados jaunāki piloti.

Otrs vecākais čempions ir Džusepe Farina, kurš triumfēja 43 gadu un 308 dienu vecumā. Trešais vecākais čempions bijis austrālietis Džeks Brabhams, kurš 1966. gadā par kopvērtējuma uzvarētāju kļuva 40 gadu un 155 dienu vecumā. Vēl vecāko čempionu topā iekļuvuši arī Grehems Hils, Naidžels Mansels, Alēns Prosts, Mario Andreti, Deimons Hils, Nikijs Lauda un arī Lūiss Hamiltons, kurš 2020. gada sezonā kļuva par čempionu 35 gadu un 313 dienu vecumā.

F1 piloti ar visvairāk čempionu tituliem

Visvairāk titulu ir diviem – Mihaelam Šūmaheram un Lūisam Hamiltonam. Abi leģendārie braucēji līdz šim uzvarējuši veselas septiņas reizes. Šūmahers to paveicis 1994., 1995., 2000., 2001., 2002., 2003. un 2004. gada sezonas laikā, bet Hamiltons 2008., 2014., 2015., 2017., 2018., 2019. un 2020. gada sezonas laikā.

F1 piloti, kas ieguvuši visvairāk Grand Prix uzvaru

Lūiss Hamiltons uzvarējis visvairāk ”Grand Prix” posmos starp visiem F1 pilotiem. Braucējs to paveicis veselas 103 reizes. Kopumā viņš uzvarējis 33.23 % sacīkšu, no kurām devies uz starta. Otrs uzvarām bagātākais ir Šūmahers, kam ir 91 uzvara. Fetels šajā rādītājā ieņem trešo pozīciju ar 53 ”Grand Prix” uzvarām, bet Prosts ir ceturtais ar 51. Esošais pasaules čempions ”Red Bull” braucējs Makss Verstapens ar 35 ”Grand Prix” uzvarām šajā sarakstā ieņem sesto vietu.

F1 svarīgākās sacīkstes

Nozīmīgākie posmi notiek Lielbritānijas Silverstonas trasē, Monako ielās un Itālijas Monzas trasē. Silverstonā notika pirmais pasaules čempionāta posms. Tieši tamdēļ notiekošie posmi šajā vietā ir ar lielu vēstures klātbūtni. Līdzvērtīgi ir ar Monako, kas ir pilotu viens no mīļākajiem posmiem. Tas notiek pilsētu ielās un ilglaicīgi bija vienīgais F1 kalendārā, kurš tika aizvadīts ne speciāli veidotā trasē. Tikmēr Monza saistās ar Itālijā bāzēto ”Ferrari” komandu, kas ir slavenākā komanda pasaulē. Mūsdienās, attīstoties komercijai, F1 attīstījies globāli un tam ir arī nozīmīgi posmi Austrālijā, ASV, Abū Dabī, Meksikā un citur.

F1 derības LV BET sporta derībās

Ja tev interesē derēt uz Formula 1 posmu, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”Formula 1”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās derību iespējas uz čempionāta notikumiem.

Veikt derības uz F1 ir ļoti vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Formula 1 derību padomi un likmes LV BET

Derību iespējas uz F1 sacensībām ir dažādākās. Vari paredzēt no iespējas, kurš kļūs par sacensību uzvarētāju līdz tam, kuri piloti iekļūs labāko sešiniekā un desmitniekā. Tāpat pastāv varbūtība izdarīt likmes uz kvalifikācijas rezultātiem, bet interesantāku likmju meklētājiem saistoša var šķist iespēja derēt uz dažādiem savstarpējiem dueļiem.

Interesantas var būt derības arī uz tādām iespējām kā ātrākā apļa laika noteikšanu, boksos došanās ātrumu un kurš no pilotiem pirmais izstāsies no sacensībām. Bez individuālajām derībām uz kādu no sportista, pastāv arī iespēja derēt uz komandu rezultātiem.

Pirms veic likmi, iepazīsties ar čempionāta kopvērtējuma rezultātiem un pēdējo posmu labāko trijniekiem. Tas tev palīdzēs noteikt, kurus var uzskatīt par galvenajiem posma favorītiem. Sacensību dienā ieskaties, kāds būs starta vietu izkārtojums – arī tam mēdz būt nozīme, kā attīstīsies sacīkste.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *