Latvijas basketbola izlase

Latvijas basketbola izlase

Basketbols Latvijā ir viens no populārākajiem sporta veidiem. Tikmēr vīriešu basketbola izlase allaž piesaistījusi līdzjutēju uzmanību, jo labākie spēlētāji to pārstāv dažādos nozīmīgos forumus. Laiku lokos bijuši arī panākumi, bet šobrīd tā cīnās par debitēšanu Pasaules kausa izcīņā. Vai vēlies vairāk uzzināt par basketbolu? Dodies uz LV BET Sporta blogu, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Latvijas basketbola izlases vēsture

Latvijas basketbola izlase nozīmīgākajā basketbola federācijā – FIBA, iestājās 1935. gadā. Līdz šim tā vienu reizi spēlējusi olimpiskajās spēlēs (1936. gadā), bet 14 reizes Eiropas čempionātā, kur arī izcīnīts augstākais sasniegums.

Visvairāk spēļu izlases rindās ir Uvim Helmanim – 184, bet visvairāk punktus līdz šim iemetis Ainars Bagatskis – 2160. Pati apmeklētākā izlases spēle Rīgā bijusi pavisam nesen – 2022. gada 25. augustā 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēli pret Turciju apmeklēja 11 315 skatītāji, kuri palīdzēja izlasei izcīnīt nozīmīgu uzvaru ar 111:85.

FIBA rangā Latvijas vīriešu basketbola izlase ieņem augsto 27. vietu. Laiku lokos valstsvienībā spēlējušas daudzi spilgti basketbolisti – sākot no Maigoņa Valdmaņa un Jāņa Krūmiņa beidzot ar tiem, kas mūsdienās nes basketbola popularitāti. Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis šobrīd uzskatāmi par Latvijas basketbola lielākajām zvaigznēm. Abi iespēju robežās piedalās Latvijas basketbola izlases spēlēs. Dāvis Bertāns tajā spēlējis pēdējās divas vasaras, bet Porziņģis atgriezās šovasar pēc piecu gadu pārtraukuma.

Latvijas basketbola izlases lielākie panākumi

Latvijas basketbola lielākie panākumi saistāmi ar Eiropas čempionātu. Tajā izcīnīts tituls pirmajā Eiropas čempionātā – tālajā 1935. gadā. Toreiz Latvijas izlases galvenais treneris bija Valdemārs Baumanis, bet sastāvā spēlēja tādi spēlētāji kā Rūdolfs Jurciņš, Eduards Andersons, Aleksejs Anufrijevs, Mārtiņš Grundmanis, Herberts Gubiņš, Andrejs Krisons, Jānis Lidmanis, Visvaldis Melderis, Džems Raudziņš un Edgars Rūja. Četrus gadus vēlāk, 1939. gadā, Latvijas basketbola izlase Eiropas čempionātā finišēja trešajā vietā.

Pēc neatkarības atgūšanas veiksmīgākais Eiropas čempionāts Latvijas vīriešu izlasei bija 2017. gadā, kad tas notika Somijā, Izraēlā, Turcijā un Rumānijā. Toreiz Latvijas sastāvā spēlēja Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Jānis Timma, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Kristaps Janičenoks, Jānis Blūms, Mārtiņš Meiers un Žanis Peiners. Ar šiem vīriem sastāvā izdevās aizcīnīties līdz piektajai vietai, ceturtdaļfinālā spraigā spēlē zaudējot nākamajai čempionei Slovēnijai. Tiek uzskatīts, ka toreiz ceturtdaļfinālā savstarpēji spēkojās divas spēcīgākās turnīra komandas.

Latvijas basketbola vēsturē divas reizes Eiropas čempionāts noticis Rīgā. Vispirms 1937. gadā Rīgā notika viss turnīrs, bet 2015. gadā vienas apakšgrupas izspēle. Tālajā 1937. gadā latvieši ieguva sesto vietu, bet 2015. gadā astoto vietu. 2025. gadā Latvijā trešo reizi tiks rīkots Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem. Šoreiz Rīgā notiks ne tikai vienas apakšgrupas izspēle, bet arī izslēgšanas mači.

Šī brīža komanda

Šobrīd par Latvijas basketbola izlases galveno treneri strādā itālis Luka Banki, kuru šajā amatā iecēla 2021. gada martā. Viņam izdevies pagaidām sevi pierādīt no vislabākās puses, jo Latvijas basketbola izlase tuvojas, lai pirmo reizi tās vēsturē kvalificētos Pasaules kausa izcīņai. 2023. gada kvalifikācijas ciklā atlikušas tikai četras spēles, bet I apakšgrupā latvieši ar piecām uzvarām sešās spēlēs ir pirmie. Lai kvalificētos, grupā jāatrodas starp trim labākajām vienībām, un vismaz pret trijām no tām Lukas Banki trenētajai komandai ir labāka savstarpējā bilance. Tas noderīgi būtu gadījumā, ja izlasēm būtu vienāda bilance.

Viņa vadībā izveidojies kodols, kuru sastāda tādi spēlētāji kā Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Kristers Zoriks, Rihards Lomažs, Mareks Mejeris, Andrejs Gražulis, Klāvs Čavars, Rodions Kurucs un Anžejs Pasečņiks. Jaunā trenera vadībā izveidota vide, kurā vēlas savas prasmes apliecināt visi labākie. Periodiski spēlējuši arī Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis, kā arī ULEB Eirolīgā spēlējošie kā Artūrs Kurucs un Rolands Šmits, bet 2022. gada novembrī pirmo reizi iespēju Banki vadībā saņēmis uzspēlēt Jānis Timma.

Likmes uz Latvijas basketbola izlases spēļu rezultātiem

Ja vēlies izdarīt likmes uz Latvijas basketbola izlases spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošās basketbola izlašu spēles, uz kurām iespējams likt likmes. Tas nozīmē, ka visai viegli ir iespējams atrast arī piedāvājumā esošās Latvijas spēles.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

Basketbola likmes LV BET

Pirms sāc likt likmes uz basketbolu, vispirms iepazīsties ar komandu sastāviem, esošajām izmaiņām un pēdējo spēļu rezultātiem. Ieskaties turnīra tabulā, kurā varēsi pamanīt pēdējo maču rezultātus, kā arī tās atrašanās vietu turnīra tabulā. Ņem vērā visus iespējamos faktorus likmes izdarīšanā, tostarp iepriekšējo bilanci pret šo vienību.

Bez jau iecienītās likmes – uzvarētājā noskaidrošanas, vari paredzēt arī kopā gūtos punktus un uzvarētājas punktu starpību. Pastāv iespēja derēt uz gūto punktu kopsummu (pāra/nepāra) katrai komandai atsevišķi. Savukārt, ja vēlies riskēt, tad līdzvērtīgas likmes vari izdarīt uz katru no puslaikiem un pat ceturtdaļām. Ar visām iespējamajām likmju opcijām iepazīsties izvēlētās spēles piedāvājumā.

Pasaules kausa kvalifikācijas sakarā vērts atzīmēt, ka ne visām izlasēm sezonas laikā spēj palīdzēt paši labākie basketbolisti. FIBA un Eirolīgas saspīlēto attiecību dēļ izlašu logu laikā Eirolīgā paredzētas spēles, kas liedz to spēlētājiem pievienoties izlasēm. Tāpēc pirms katra loga izpēti sastāvus samērā nopietni, jo ne visām izlasēm pieejami paši labākie spēki. Pie tam, gatavošanās laiks spēlēm ir ļoti īss – tikai dažas dienas, tāpēc vislabāk saspēlējusies komanda vienmēr būs labākās pozīcijās.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *