Turcijas prezidenta vēlēšanas

Turcijas prezidenta vēlēšanas

Politiskajā spektrā 2023. gada laikā par vienām no nozīmīgākajām var saukt gaidāmās prezidenta vēlēšanas Turcijā. Tajā par galvenajiem favorītiem sauc jau esošo prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un Kemalu Kilicdaroglu. Vai tevi interesē sekot līdz politiskajiem notikumiem pasaulē? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvāto likmju variācijām un dodies veikt derības!

Svarīgākā informācija par prezidenta vēlēšanām Turcijā

Iepriekšējās Turcijas prezidenta vēlēšanas notika pirms pieciem gadiem, 2018. gadā, un toreiz par uzvarētāju kļuva esošais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Viņš par valsts galvu strādā jau kopš 2014. gada, bet tieši pirms pēdējām vēlēšanām tika mainīta valsts politiskā iekārta no parlamentārās republikas uz prezidentālo. Tas nozīmē, ka, ja līdz 2018. gadam, Turcijā augstākā lēmējvara piederēja parlamentam, tad, sākot ar to jeb 2018. gadu, nozīmīgākā vara centrējās ap prezidentu.

Šī gada Turcijas prezidenta vēlēšanas notiks 14. maijā. Sākotnēji prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsvēra iespēju rīkot pirmstermiņa vēlēšanas, taču tad, 2023. gada janvāra beigās uz Turcijas un Sīrijas robežas notika ļoti spēcīga zemestrīce, kas laupīja daudzu valsts iedzīvotāju dzīvības. Uz laiku valstī tika noteikta ārkārtas situācija, tika atcelti nozīmīgākie sporta un kultūras pasākumi. Vēlāk prezidents Redžeps Tajips Erdogans šī gada 10. martā paziņoja, ka vēlēšanas notiks svētdien, 14. maijā

Kandidāti – kuram ir vislielākās izredzes uzvarēt vēlēšanās?

Kopumā uz Turcijas prezidenta vēlēšanām izvirzīti četri kandidāti.

Redžeps Tajips Erdogans

Uz vēl vienu termiņu pretendēs esošais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Viņu atbalsta tā saucamā cilvēku alianse (People’s alliance), kurā ietilpst tādas partijas kā tiesību un attīstības partija (AKP), Nacionālistu kustības partija (MHP), Lielās vienotības partija (BBP) un jaunās labklājības partija (YRP).

Kemals Kilicdaroglu

Kopš 2010. gada viens no opozīcijas līderiem ir Kemals Kilicdaroglu. Viņš ir arī republikāņu partijas līderis. Viņu atbalsta un kā savu kandidātu izvirzījusi nacionālā alianse (Nation Alliance). Tās rindās ietilpst tādas partijas kā republikāņu partija (CHP), Labā partija (IVI), Demokrātijas un progresa partija (DEVA), Nākotnes partija (GP), Laimes partija (SP) un Demokrātu partija (DP).

Sinans Ogans

55 gadus vecais Sinans Ogans ir Turcijas politiķis, kurš reizi ticis ievēlēts parlamentā no labējās partijas Nacionālistu kustības partijas. Viņš ir prezidenta kandidāts no šogad izveidotās ”Ancestral alliance” partiju domubiedru grupas. Tajā ietilpst tādas Turcijas partijas kā Uzvaras partija (VP), Tieslietu partija (AP), Manas valsts partija (UP) un Turcijas alianses partija (TUIP).

Muharems Ince

58 gadus vecais Ince ir fizikas skolotājs, sporta funkcionārs un arī politiķis. Kopš 2021. gada viņš ir partijas Dzimtene vadītājs. Viņš jau vienu reizi ir piedalījies Turcijas prezidenta vēlēššanās. 2018. gadā viņš ieguva tikai 30 % vēlētāju atbalstu, tādējādi zaudējot. Toreiz uzvarēja esošais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ar 53 % balsstiesīgo atbalstu. Ince ir vienīgais no četrotnes, kuru nevirza partiju apvienība. Viņš ir partijas ”Dzimtene” izvirzīts kandidāts.

Turcijas prezidenta vēlēšanu favorīti

Pēc bukmeikeru domām par uzvaru vēlēšanās cīnīsies divi kandidāti – esošais prezidents Redžeps Tajips Erdogans un opozīciju partiju izvirzītais līderis Kemals Kilicdaroglu. Pēc to domām abu cīņa par uzvaru būs ļoti sīva. Pagaidām par nelielu, bet favorītu uzskata Kilicdaroglu (koeficients 1.65) un tas nozīmētu, ka politiķis par valsts prezidentu tiktu ievēlēts pirmo reizi mūžā. Uz Erdogana uzvaru veikta prognoze koeficienta 2.10 vērtībā. Citu divu kandidātu izredzes nav minētas, kas nozīmē to, ka tās nav lielas.

Arī iedzīvotāju vidū domas dalās. Atbalsts abiem svārstās starp 45 līdz 50 %. Tas nozīmē, ka svētdien, 14. maijā gaidāmas ļoti sīvas prezidenta vēlēšanas Turcijā. Par prezidentu var kļūt gan esošais prezidents Erdogans, gan opozīcijas līderis Kemals Kilicdaroglu. Tikmēr abi pārējie kandidāti lielu atbalstu nesaņems – iedzīvotāju aptaujās tas ir zem pieciem procentiem katram.

Prezidenta vēlēšanas un derības

Ja vēlies veikt likmi uz 2023. gada Turcijas prezidenta vēlēšanām, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”Politika”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās derību iespējas.

Likt likmes uz šī gada Turcijas prezidenta vēlēšanām ir ļoti vienkārši. Atlasi sev interesējošo notikumu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties notikumos, konkursos, spēlēs, kā arī likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu, mūziku un politiku saistītajiem notikumiem.

Politikas derības LV BET

Politikas derības arī sporta totalizatoru lietotāju vidū ir samērā populāras. Katru gadu kādā no nozīmīgākajām pasaules lielvarām tiek rīkotas vēlēšanas, kuras ietekmē katra iedzīvotāja dzīvi. Tā, piemēram, 2024. gadā gaidāmas ASV vēlēšanas. Arī Turcijas vēlēšanas var ko mainīt vispirms pašā valstī, bet vēlāk arī tai apkārt esošajā reģionā. Gadījumā, ja ievēlēts tiks opozīcijas līderis, tad valsts var doties demokrātiskākā virzienā, kamēr esošā prezidenta laikā tā vairāk varu koncentrējusi vienas personas rokās. LV BET sporta totalizators piedāvā veikt likmes uz nozīmīgākajām politikas norisēm un, lai to varētu darīt, meklē pie mums ”politikas” sadaļu, ielūkojies piedāvātās derību opcijas un veic likmi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *