Pasaules čempionāts hokejā otro reizi trīs gadu laikā notiks Rīgā

Pasaules čempionāts hokejā otro reizi trīs gadu laikā notiks Rīgā

No šī gada 12. līdz 28. maijam Latvijas galvaspilsētā Rīgā un Somijas pilsētā Tamperē norisināsies lielākais hokeja izlašu turnīrs – pasaules čempionāts hokejā. Ja Somijā to organizēs otro gadu pēc kārtas, tad Rīgā otro reizi trīs gadu laikā un trešo reizi kopumā. Vai vēlies vairāk uzzināt par hokeju? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

Svarīgākā informācija par pasaules čempionātu hokejā

Pirmais pasaules čempionāts hokejā tika rīkots tālajā 1920. gadā un par pirmajiem čempioniem kļuva hokeja dzimtenes pārstāvji kanādieši, kuri finālā pārspēja ASV. Tieši Kanāda ir visvairāk reižu uzvarējusī valsts šī turnīra ieskaitē – tai ir 27 zelti, 16 sudrabi un deviņas bronzas. Otra titulētākā valsts ir Zviedrija, kas tikusi pie 11 zeltiem, 19 sudrabiem un 17 bronzām, kamēr ASV divas reizes kļuvuši par čempioniem, deviņas reizes zaudējusi finālā, bet deviņas reizes uzvarējusi cīņā par bronzu.

Jau ilgāku laiku hokeja čempionāts tiek organizēts katru gadu. Allaž tas notiek pavasarī, maija mēnesī. Tobrīd sezonas noslēgušās visās Eiropas hokeja līgās, bet Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona jau ir noslēguma fāzē un to komandu pārstāvji, kuri tajā sezonu beiguši, var lemt par došanos palīgā savai izlasei pasaules čempionāta ietvaros.

Visvairāk reižu IIHF pasaules čempionāts hokejā rīkots Zviedrijā – šajā valstī tas noticis veselas 11 reizes. Desmit reizes turnīru uzņēmušas Čehija, Somija un Šveice, deviņas Vācija, septiņas Austrija, piecas Francija, bet, ieskaitot šo gadu, trīs reizes hokejisti devušies uz Latviju. Rīgā 2023. gada turnīrs norisināsies kopā ar Somijas pilsētu Tamperi, kurā jau organizēja 2022. gada čempionātu. Tas tamdēļ, ka Krievijas invāzijas Ukrainā dēļ čempionāta rīkošanas tiesības atņēma Sanktpēterburgai. Rīgā notiks vienas grupas spēles, kā arī divi ceturtdaļfināli, atlikušajiem mačiem aizritot Somijā. Zināms, ka nākamgad hokejisti dosies uz Čehiju, 2025. gadā uz Zviedriju, bet 2026. gadā Šveici.

Pasaules čempionāts hokejā jau vairākus gadus tiek izspēlēts pēc vienas un tās pašas izspēles formulas. Vispirms 16 komandas tiek sadalītas divās grupās par astoņām vienībām. Katra ar katru aizvada spēli, nosakot četras labākās vienības, kuras turpina cīņu par trofeju ceturtdaļfinālā. Katras grupas pēdējās vietas ieguvēja izkrīt uz otro divīziju, bet piektās līdz septītās vietu ieguvējām turnīrs noslēdzas. Vēlāk pēc izslēgšanas metodes ceturtdaļfinālā, pusfinālā un finālā nosaka pasaules čempionu. Pasaules čempionāts hokejā tiek organizēts arī citās divīzijās.

Pasaules hokeja čempionāta grupas

A grupa

IIHF 2023. gada pasaules čempionātā hokejā A grupā spēlēs tādas izlases kā Austrija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Ungārija, Zviedrija un ASV. Šīs grupas mači gaidāmi Somijas pilsētā Tamperē. Par favorītēm jāsauc pašreizējie čempioni somi, kā arī amerikāņi un zviedri, kamēr par ceturto vietu uz ceturtdaļfinālu cīnīsies Austrija, Dānija, Francija un Ungārija.

B grupa

Pasaules čempionātā hokejā B apakšgrupā spēlēs tādas izlases kā Kanāda, Latvijas hokeja izlase, Čehija, Kazahstāna, Norvēģija, Slovēnija, Slovākija un Šveice. Šīs grupas mači gaidāmi Latvijas galvaspilsētā Rīgā, ”Arēna Rīga”. Kā galvenās favorītes par tikšanu ceturtdaļfinālā var minēt kanādiešus, čehus un šveiciešus, bet Latvijas hokeja valstsvienība ar slovākiem un norvēģiem cīnīsies par pēdējo ceļazīmi uz labāko astoņu vidus.

Pasaules čempionātā hokejā spēļu grafiks

Pasaules čempionāts hokejā allaž notiek pavasarī. Arī šoreiz maijs kļuvis par mēnesi, kad hokejisti pulcēsies uz nozīmīgo notikumu, bet 12. maijs sagaidāms kā atklāšanas spēļu diena. Tajā Latvijas hokeja izlases spēlētāji ”Arēna Rīga” spēkosies pret Kanādu, Somija cīnīsies pret ASV, Slovākija pret Čehiju, bet Zviedrija pret Vāciju. 13. maijs nesīs nākamās spēles – Francija pret Austriju, Šveice pret Slovēniju, Ungārija pret Dāniju, Norvēģija pret Kazahstānu, Vācija pret Somiju un Latvija pret Slovākiju. Arī 14. maijs nesīs sešas spēles, bet 15. maijs kļūs par dienu, kad Latvijas izlases hokejisti turpinās turnīru, šoreiz spēkojoties pret Čehiju.

Vēl 2023. gada grupu turnīra ietvaros 17. maijs kļūs par nākamo Latvijas izlases spēļu datumu. Šoreiz tā cīnīsies pret tiešo konkurenti Norvēģiju. 19. maijs Latvijas līdzjutējiem var nest panākumu, jo gaidāms mačs pret Slovēniju, kamēr 20. maijs var nest grūtākus brīžus, jo pretī stāsies neparocīgā Kazahstāna. 23. maijs kļūs par pēdējo grupas maču Latvijai pret Šveici.

Pēc tam, kad visas grupu spēles būs noslēgušās, labākās četras no katras grupas turpinās cīņu ceturtdaļfinālos. 25. maijā tieši tie tiks aizvadīti, bet 27. maijs jau nesīs krietni atbildīgākus mačus – pusfinālus. 28. maijs jau kļūs par turnīra noslēdzošo dienu, jo tajā tiks noskaidrota 2023. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā čempione, otrās vietas ieguvēja un bronzas medaļniece. Ja grupas cīņas notiks Rīgā un Tamperē, tad, sākot ar pusfinālu, visas cīņas plānotas Somijā.

Pasaules čempionāta favorīti

Pēdējo trīs gadu čempionātos titulus dalījušas Kanādas un Somijas izlases un tieši tās šobrīd tiek sauktas par galvenajām favorītēm cīņā par zeltu. Nedaudz augstākas cerības dotas Kanādai (3.25), kamēr mājiniece Somija tikusi pie koeficienta 3.50. Trešās lielākās iespējas kļūt par 2023. gada pasaules čempionāta hokejā uzvarētāju dotas Zviedrijai – 5.50. Čehija novērtēta ar koeficientu 7.50, bet ASV 8.50. Latvijas izlases izredzes uz uzvaru turnīrā vērtētas ar dalīti septīto/astoto labāko koeficientu (81.00). Savas grupas ietvaros tas gan ir piektais augstākais koeficients, priekšā esot Kanādai, Čehijai, Šveicei un Slovākijai.

Likmes uz pasaules čempionātu hokejā LV BET

Ja interesē izdarīt likmes uz hokeja čempionāta spēlēm, tostarp Latvijas izlases mačiem, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”hokejs”. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošās turnīra spēles, uz kurām iespējams likt likmes.

Veikt likmes uz hokeju ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja spēlēm.

Likmju veidi uz pasaules čempionātu hokejā

LV BET sporta totalizators piedāvās plašas likmes uz 2023. gada čempionāta spēlēm. Bez jau spēlētāju iecienītās likmes uz uzvarētāju būs iespējams arī derēt uz katras komandas un kopā spēlē gūto vārtu skaitu, rezultātu katrā no periodiem, handikapu, precīzu spēles rezultātu, un daudz ko citu! Atceries, ka daļa spēles noritēs ”Arēna Rīga”, tāpēc, ja vēl neesi iegādājies biļetes, taču to vēlies, pastāv iespēja doties spēles raudzīties klātienē. Biļešu cenas gan šoreiz nav tās demokrātiskākās – no 49 līdz pat 150 eiro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *