Latvijas labākie basketbolisti vēsturē

Latvijas labākie basketbolisti vēsturē

Latvijas basketbola vēsturē ir pietiekami daudz slavenu ierakstu. Pirmie Eiropas čempionāta uzvarētāji 1935. gadā, TTT un ASK slavenās meistarkomandas Padomju Savienības laikā un vairāki Nacionālās basketbola asociācijas spēlētāji mūsdienās. Vai vēlies vairāk uzzināt par basketbolu? Iepazīsties ar iespējamo likmju variācijām LV BET Sporta blogā un dodies izdarīt likmi!

Slavenākās basketbola komandas Latvijā

Šobrīd par slavenāko Latvijas basketbola komandu var saukt Latvijas sieviešu basketbola vienību ”TTT-Rīga”. Klubs dibināts tālajā 1958. gadā un tā vēsturē 18 reizes triumfējis sieviešu basketbola spēcīgākajā turnīrā – Eirolīgā. Tās ziedu laikos līdere bija Uļjana Semjonova, kuru apturēt nedz uzbrukumā, nedz aizsardzībā nespēja neviens.

Vīriešiem Latvijas PSR laikos spēcīgākā basketbola komanda bija Rīgas ASK. To dibināja 1931. gadā un tā vēsturē tas trīs reizes kļuva par PSRS līgas kausa ieguvēju, bet vēl trīs reizes izcīnīja Eirolīgas kausu. Pēc likvidācijas 1991. gadā to reanimēja 2006. gadā, tam pastāvot nākamās trīs sezonas. 2006./2007. gada sezonā klubs no Latvijas čempionāta troņa gāza ”Ventspili”, vienīgo reizi pēc neatkarības atgūšanas izcīnot Latvijas Basketbola līgas kausu.

Mūsdienās spēcīgākā komanda vīriešiem ir ”VEF Rīga”, kas kā vienīgā spēlē Eirokausos. Tikmēr dāmām joprojām pastāv TTT, kas pēc vairākām sezonām Eirolīgā tajā vismaz 2022./2023. gada sezonā nespēlēs.

Labākie Latvijas basketbolisti valsts vēsturē

Labākie spēlētāji līdz mūsdienām

Viens no izcilākajiem Latvijas basketbolistiem bijis Jānis Krūmiņš, kurš savas prasmes visspilgtāk demonstrēja laika posmā no 1956. līdz 1964. gadam. Pret citiem basketbolistiem Kalniņš izcēlās ar savu garo augumu, kas bija 218 centimetri. Centru bija grūti nosegt tā aizsardzībā, tā atņemt viņam bumbas cīņā par tām zem groza. Karjeras laikā Krūmiņš spēlēja PSRS izlases sastāvā, ar kuru kļuva par trīskārtējo Eiropas čempionu un trīskārtējo sudrabas medaļas ieguvēju olimpiskajās spēlēs.

No 1958. līdz 1960. gadam Krūmiņš pārstāvēja Rīgas ASK, kuras rindās spēlēja citi Latvijai nozīmīgi basketbolisti kā Maigonis Valdmanis un Valdis Muižnieks. Saspēles vadītājs Valdmanis arī spēlēja PSRS izlasē, ar kuru, tāpat kā Krūmiņš, kļuva par trīskārtējo Eiropas čempionu un trīskārtējo olimpisko spēļu vicečempionu. Tikmēr uzbrūkošais aizsargs Muižnieks bez dalības PSRS izlasē spēlēja arī Latvijas PSR komandā, kurā nospēlēja 103 spēles.

Vēlāk nāca Valdis Valters. 1981. gada Eiropas čempionāta ietvaros viņu atzina par turnīra vērtīgāko basketbolistu. Karjeras laikā filigrānais Valters, kurš ar savu augumu bija netipisks saspēles vadītājs, sešas reizes kļuva par Latvijas PSR čempionu, divas reizes par Eiropas čempionu, bet vienu par pasaules čempionu.

Pēc Valtera nozīmīgi talanti bija Gundars Vētra un Igors Miglinieks. Abi gan ir neviennozīmīgi vērtēti, jo 1992. gadā atteicās spēlēt Latvijas izlases sastāvā, bet tā vietā Eiropas čempionātā pārstāvēja NVS. Miglinieks pēc karjeras attīstījis trenera karjeru, to pašu darot Vētram, kurš bija pirmais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā.

”Tagad vai nekad” paaudzē bija tādi spīdekļi kā Kaspars Kambala un Andris Biedriņš. Biedriņš pirms Kristapa Porziņģa kļuva par visaugstāk draftēto latvieti Nacionālajā basketbola asociācijā un tieši viņš vēlāk lika NBA skautiem vairāk lūkoties Baltijas talantu virzienā.

Latvijas spēlētāji Nacionālajā basketbola asociācijā

Līdz šim Nacionālajā basketbola asociācijā spēlējuši tādi basketbolisti kā Gundars Vētra, Andris Biedriņš, Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Dairis Bertāns, Rodions Kurucs, Anžejs Pasečņiks. Draftēts ir arī Jānis Timma, taču viņš vēl karjeras griezumā nav aizvadījis nevienu maču basketbola mekā.

Gaidāmo sezonu Ziemeļamerikā sagaidīs divi latvieši – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Porziņģis spēlēs Austrumu konferencē, Vašingtonas ”Wizards” sastāvā, bet Dāvis Rietumu konferencē Dalasas ”Mavericks”. Karjeras laikā Porziņģis piedalījies 337 regulārās sezonas mačos (18.9 punkti, 7.9 atlēkušās bumbas), kamēr Dāvis 387 regulārās sezonas spēlēs (8.2 punkti, 2.7 bumbas zem groziem).

Latvijas izlase Eiropas čempionāta turnīros

Latvijas vīriešu basketbola izlase 1935. gada Eiropas čempionāta turnīrā kļuva par pirmo čempioni sacensību vēsturē. Divus gadus vēlāk Rīgā tā ieņēma sesto vietu, bet otrās medaļas valsts vēsturē izcīnītas 1939. gadā, kad Lietuvā notikušajā turnīrā latvieši ieguva sudraba medaļas. 1935. gadā zelta komandā spēlēja Eduards Andersons, Aleksejs Anufrijevs, Mārtiņš Grundmanis, Herberts Gubiņš, Rūdolfs Jurciņš, Andrejs Krisons, Jānis Lidmanis, Visvaldis Melderis, Džems Raudziņš un Edgars Rūja, kamēr galvenais treneris bija Valdemārs Baumanis.

Pēc neatkarības atgūšanas Latvijas izlase Eiropas čempionātā spēlējusi 11 reizes un labākais rezultāts bijusi piektā vieta 2017. gada turnīrā. Toreiz ceturtdaļfinālā Ainara Bagatska vadītā vienība piekāpās nākamajai čempionei Slovēnijai. Astotā vieta izcīnīta 2001. gada, kā arī 2015. gada turnīrā. 2017. gadā Latvijas izlasē spēlēja gan Kristaps Porziņģis, gan Dāvis Bertāns un citas līdzšinējās basketbola zvaigznes.

Likt likmes uz basketbolu LV BET

Ja vēlies izdarīt likmes uz basketbola spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošās šī sporta veida spēles, uz kurām iespējams likt likmes.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm, tostarp Latvijas valstsvienības mačiem.

Basketbola likmju veidi un ieteikumi LV BET

Pirms sāc likt likmes uz basketbolu, vispirms iepazīsties ar komandu sastāviem, esošajām izmaiņām un pēdējo spēļu rezultātiem. Ieskaties turnīra tabulā, kurā varēsi pamanīt pēdējo maču rezultātus, kā arī tās atrašanās vietu turnīra tabulā. Ņem vērā visus iespējamos faktorus likmes izdarīšanā, tostarp iepriekšējo bilanci pret šo vienību.

Bez jau iecienītās likmes – uzvarētājā noskaidrošanas, vari paredzēt arī kopā gūtos punktus un uzvarētājas punktu starpību. Pastāv iespēja derēt uz gūto punktu kopsummu (pāra/nepāra) katrai komandai atsevišķi. Savukārt, ja vēlies riskēt, tad līdzvērtīgas likmes vari izdarīt uz katru no puslaikiem un pat ceturtdaļām. Ar visām iespējamajām likmju opcijām iepazīsties izvēlētās spēles piedāvājumā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *