Virslīgas vēsture

Virslīgas vēsture

Kopš tālā 1922. gada tiek organizēta Latvijas futbola spēcīgākais čempionāts, kas kopš 1927. gada ieguvis virslīgas vārdu. Laika gaitā mainījušies izspēles formāti un klubu skaits, taču nemainīgi labākās valsts vienības ir cīnījušās par čempiona titulu. Vai vēlies vairāk uzzināt par futbola spēlēm Latvijā? Iepazīsties ar iespējamo likmju variācijām LV BET Sporta blogā un dodies izdarīt likmi.

Vēsture

Virslīgas pirmsākumi

Par pirmo Latvijas čempionātu futbolā var saukt 1922. gadā notikušo, bet par Virslīgu to dēvē kopš 1927. gada. Vispirms turnīrs notika no 1927. līdz 1939./1940. gada sezonai, bet pēc okupācijas zem valsts karoga tas vēl noritēja divas sezonas, kamēr no 1945. līdz 1991. gadam to sauca par Latvijas PSR Augstāko futbola līgu. Pēc tam, kad Latvija atguva neatkarību, futbola čempionāts atguva Virslīgas vārdu, nemainīgi tieši šādi saucot spēcīgāko klubu turnīru Latvijā.

Turnīra izspēles formāts vairākkārtīgi mainījies, taču kopumā mūsdienās Virslīgā nav spēlējušas mazāk par astoņām komandām un vairāk par desmit. 2022. gadā čempionāts atgriezās pie desmit vienībām – FK ”Metta”, FK ”Liepāja”, RFS, ”Riga”, ”Daugavpils”, ”Super Nova”, ”Tukums 2000/Telms”, Jūrmalas ”Spartaks”, ”Valmieras” un ”Audas”. Sezonu tiek izspēlēta no marta līdz novembrim, 36 kārtās nosakot čempioni.

Futbola pirmsākumi Latvijā

Par futbola aizsākumiem Latvijā min 1906. gadu. Toreiz dažādos sporta svētkos Rīgas rajonos angļu jūrnieki un ierēdņi pirmo reizi demonstrēja futbola treniņa spēli. 1907. gadā britiem piederošajā Salamandras fabrikā tika nodibināts pirmais futbola klubs – ”British Football club”. Tam sekoja arī citu vienību izveide un Rīgas čempionāta izspēlēšana, bet 1920. gadā nodibināja Latvijas Futbola savienību, kas šobrīd zināma kā Latvijas Futbola federācija. 1922. gadā to uzņēma lielākajā futbola organizācijā FIFA, bet sešus gadus vēlāk tika aizvadīts pirmais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā: Baltijas kauss. Tas joprojām ir senākais izlašu turnīrs Eiropā.

Virslīgas rekordi

Visvairāk reižu par Virslīgas čempioni kļuvusi rīgas ”Skonto”, kas to paveikusi 15 reizes. Pie tam, 14 no tām ”Skonto” izdevās uzvarēt pēc kārtas laika posmā no 1991. līdz 2004. gadam. Klubs gan vairs nepastāv. Astoņi tituli ir RFK Rīga, septiņi ”Olimpija Liepāja”, bet seši FK ”Ventspils”. No esošajām komandām labākās sekmes bijušas ”Riga”, kas par čempioni kļuvusi trīs reizes. Divi tituli ir ”Spartakam”, bet viens RFS un FK ”Liepāja”.

Par līdz šim divām apmeklētākajām spēlēm vēsturē kļuvušas ”Skonto” un Liepājas komandu dueļi. 1997. gadā Rīgā uz spēli ieradās 6500 līdzjutēju, tikpat sapulcējoties 2004. gadā Liepājā. Savukārt rezultativitātes rekordu 2003. gadā sasniedza Viktors Dobrecovs, kurš sezonas laikā iesita 36 vārtus. Otrs labākais šajā rādītajā bijis Mihails Miholaps, kurš tālajā 1996. gada sezonā iesita 33 vārtus.

Virslīgas izspēles sistēma

Šajā sezonā 2022. gadā Latvijas virslīgā piedalās desmit komandas, kuras cīnās par kāroto titulu. 2021. gadā pirmo reizi kluba vēsturē triumfēja RFS, kas tādējādi pārtrauca ”Riga” trīs gadu pēc kārtas uzvarošo sēriju. Šī gada turnīrā ir trīs jaunpienācējas – ”Auda”, ”Super Nova” un ”Tukums 2000/Telms”, bet FK ”Liepāja”, FK ”Metta”, ”Daugavpils”, ”Valmiera” un ”Spartaks” bijušas pēdējo gadu stabilas Optibet čempionāta dalībnieces.

Sezonas ietvaros komandas aizvada 36 kārtass no marta līdz novembrim. Par čempioni kļūst tā vienība, kas izcīnījusi visvairāk punktus kopvērtējumā. Savukārt pēdējās vietas īpašniece nākamo sezonu pavadītu līgu zemāk (1. līgā), bet devītajā vietā esošā komanda cīnītos ar 1. līgas otro vietu pārspēlēs par vietas saglabāšanu.

Latvijas klubi Eirokausos

Katru sezonu trīs labākās komandas nodrošina sev iespēju kvalificēties nozīmīgiem Eirokausa turnīriem kā UEFA Čempionu līgai, Eiropas līgai un Eiropas Konferences līgai. Šajā vasarā no Latvijas spēlēja četras komandas – ”Riga”, RFS, ”Valmiera” un ”Liepāja”. Tas tamdēļ, ka par Latvijas kausa ieguvēju kļuva liepājnieki, pie reizes tiekot labāko četriniekā.

Otro reizi valsts vēsturē kāds no klubiem arī iekļuva Eirokausu grupu turnīrā. RFS spēja kvalificēties UEFA Eiropas Konferences līgai, kurā tā ielozēta vienā apakšgrupā ar Itālijas ”Fiorentina”, Skotijas ”Hearts” un Turcijas ”Basaksehir”. Šī kļuvusi par otro reizi, kad kāda vietējā komanda spējusi tikt UEFA līgas turnīrā.

Citas Latvijas komandas šajā Eirokausu sezonā nespēja kvalificēties pamatturnīriem. ”Riga” tika līdz UEFA Eiropas konferences trešajai kārtai, kurā piekāpās Portugāles ”Gil Vicente”, ”Valmiera” Eirokausu sezonā apstājās Eiropas Konferences otrajā kārtā pret Ziemeļmaķedonijas ”Shkendija”, bet Liepāja tajā pašā kārtā atdūrās pret spēcīgās Šveices futbola vienību ”Young Boys”.

Kā izdarīt likmes uz virslīgu LV BET?

Ja vēlies likt likmi uz futbola virslīgas spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties futbolu. Ir reizes, kad virslīgas spēles tiek ievietotas ”top” notikumu sadaļā. Izvēlnē vari meklēt visas futobla spēles, tostarp Latvijas čempionāta.

Likt likmes uz futbola spēlēm Latvijā ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmju ieteikumi uz Latvijas čempionātu futbolā

Uz futbola mačiem Latvijā iespējamas dažādas likmju iespējas, ne tikai paredzēt mača uzvarētāju. Vari derēt uz handikapu, kā arī likt likmes uz katru no puslaikiem. Saistībā ar puslaikiem tev ir iespēja paredzēt precīzu rezultātu, puslaika uzvarētāju, kura komanda iesitīs pirmā, handikapu un daudz ko citu.

Iespējama arī likme saistībā ar to, kura no komandām iesitīs noslēdzošos spēles vārtus, kā arī kurš no puslaikiem būs rezultatīvākais. Ar visām likmju iespējām iepazīsties aktuālās spēles piedāvājumā.

Pirms izdari likmi, iepazīsties gan ar spēlējošo komandu sastāviem, iepriekšējo spēļu rezultātiem un iespējamām traumām spēlētāju rindās. Vieta turnīra tabulā, pēdējo spēļu rezultāti, ielaisto un iesisto vārtu attiecība un cita iespējamā statistika – visi aspekti ir nozīmīgi, vērtējot iespējamo likmes izdarīšanu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *