Pasaules junioru čempionāts: vai Kanāda turpinās dominanci?

Pasaules junioru čempionāts: vai Kanāda turpinās dominanci?

No 2023. gada 26. decembra līdz 2024. gada 5. janvārim Zviedrijas pilsētā Gēteborga gaidāms viens no gada aizraujošākajiem izlašu turnīriem hokejā – pasaules čempionāts junioriem jeb U 20 izlasēm. Starp desmit dalībniecēm būs arī Latvijas izlase, bet titulu aizstāvēs Kanāda, kas ir arī vistitulētākā valsts šī turnīra vēsturē. Vēlies veikt likmes uz hokeju? Ienāc LV BET sporta totalizatorā, ieskaties hokeja piedāvājumā un veic derības!

Kanāda sagaidīs turnīru kā čempione

Junioru pasaules čempionāts pirmo reizi tika organizēts 1977. gadā un šobrīd tas ir ikgadējs turnīrs. Elites divīzijā piedalās desmit komandas, vienai, pašai vājākajai, to pametot. Tālāk ir arī pirmā un otrā divīzija, kurā arī notiek cīņas par potenciālo pacelšanos divīziju augstāk. Elites divīzijā titulētākā komanda ir Kanāda, kas tiek uzskatīta arī par hokeja dzimteni. Šīs valsts izlase par U20 pasaules čempionāta uzvarētājiem kļuvuši 20 reizes, tostarp pēdējos divos čempionātos pēc kārtas. Pirms gada finālā kanādieši apspēlēja Čehiju, bet divus gadus iepriekš Somiju. Pēdējo reizi citas valsts izlase uzvarēja 2021. gadā, kad par čempioni kļuva cita Ziemeļamerikas izlase – ASV.

Pasaules junioru čempionāts nozīmīgs ar to, ka pārsvarā visu komandu sastāvos spēlē tā brīža talantīgākie jaunie hokejisti. Tas nozīmē – nākamie NHL drafta pirmie numuri un nākamās hokeja superzvaigznes. Raugoties medaļu tabulā, Kanāda līdz šim tikusi pie 35 medaļām (20 zelta, desmit sudraba, piecām bronzām), Krievija dažādos laika lokos un valstu savienībās pie 37 medaļām (13 zelta, 13 sudraba un 11 bronzām), bet Zviedrija pie 20 (divām zelta, 11 sudraba un septiņām bronzām). Medaļas vēl izcīnījušas ASV, Slovākija, Somija, Čehija un Šveice. Jāmin, ka Krievija invāzijas dēļ Ukrainā jau vairākus gadus hokeja izlašu turnīros nepiedalās.

2024. gada pasaules junioru čempionāts pirmo reizi notiks Gēteborgā

2024.gada pasaules junioru čempionāts gaidāms no 2023. gada 26. decembra līdz 2024. gada 5. janvārim. Tas notiks Zviedrijas pilsētā Gēteborgā. Skandināvijas valstī pasaules junioru čempionāts notiks septīto reizi, bet Gēteborgā pirmo. Līdz šim Zviedrijā turnīri uzņemti tādās pilsētās kā Malmo, Leksandā, Morā, Umea, Gavlē, Upsalā, Falunā, Norkopingā, Nīkopingā, Karlštādē un Karlskogā.

Šī gada pasaules čempionātā piedalīsies desmit komandas. Izspēles formāts paredz, ka vispirms desmit komandas sadalītas divās apakšgrupās. Tās aizvada apļa turnīru (spēlē katra pret katru), katras grupas labākajām četrām tiekot ceturtdaļfinālā, bet katras grupas vājākajai komandai cīnoties savā starpā vienā spēlē par noturēšanos elitē. Ceturtdaļfinālā, pusfinālā un finālā pēc izslēgšanas metodes tiks noteikts čempions. Jāmin, ka katrā spēlē tiek noskaidrots uzvarētājs. Ja pamatlaiks noslēdzas neizšķirti, seko piecu minūšu papildlaiks trīs pret trīs formātā, bet, ja arī tad netiek noskaidrots uzvarētājs, seko pēcspēles metienu sērija. Izņēmums ir fināls, kurā tiek spēlēts papildlaiks līdz pirmajiem gūtajiem vārtiem.

2024. gada junioru pasaules čempionāta hokejā dalībnieki

Noskaidrots, ka 2024. gada pasaules junioru čempionātā A apakšgrupā spēlēs Kanāda, Zviedrija, Somija, Vācija, kā arī Latvijas U 20 hokeja izlase. Tikmēr B apakšgrupā piedalīsies Čehija, ASV, Slovākija, Šveice un Norvēģija.

Pasaules junioru čempionāta grafiks paredz, ka no 26. līdz 31. decembrim tiks aizvadītas grupu cīņas. 2. janvārī norisināsies visi ceturtdaļfināli, 4. janvārī cīņa ar neizkrišanu no elites divīzijas starp piektās vietas ieguvējām grupā. Šajā pašā dienā gaidāmi abi pusfināli, bet 5. janvārī tiks noskaidroti medaļnieki – pēc bronzas mača sekos lielais fināls, kurā tiks uzzināts 2024. gada pasaules junioru labākā izlase.

Latvijas U 20 hokeja izlase turnīru sāks 26. decembrī ar maču pret mājinieci Zviedriju. Dienu vēlāk sekos cīņa pret pasaules čempioni Kanādu, pēc kā sekos viena brīvdiena. 29. decembrī jāspēkojas pret spēcīgo Somiju, bet grupu turnīrs tiks noslēgts 30. decembrī pret Vāciju. Visai iespējams, ka tieši mačs pret Vāciju būs izšķirošais cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Likmes uz 2024. gada junioru pasaules čempionātu hokejā ar LV BET

LV BET sporta totalizatora piedāvājumā būs visas 2024. gada pasaules junioru čempionāta spēles. Tev būs iespēja derēt ne tikai uz spēles uzvarētāju, bet arī citiem ar spēli saistītiem aspektiem kā handikapu, periodu uzvarētājiem, precīzu rezultātu un daudz ko citu. Lai uzzinātu visas piedāvājumā esošās likmes, ienāc pie LV BET sporta totalizatora. Visai iespējams, ka uz Latvijas izlases spēlēm var būt pieejams kāds īpašais piedāvājums. Ja gadījumā tādu pamani, tad iepazīsties ar tā noteikumiem un centies izmantot.

Bukmeikeru vērtējumā pirms turnīra galvenā favorīte ir esošā čempione Kanāda – tās koeficients novērtēts ar aptuveni 3.00. Otra galvenā favorīte uz titula iegūšanu novērtēta mājiniece Zviedrija ar koeficientu 3.30. Savukārt par trešo nozīmīgāko favorīti uzskata ASV (4.25). Vēl starp favorītēm minēta Somija, bet Latvijas izredzes novērtētas ar otru sliktāko koeficientu (501.00). A grupā kā uzvarētāja prognozēta Kanāda (2.20), kam seko Zviedrija (2.45) un Somija (4.00), kamēr cīņā par ceturto vietu priekšroka dota Vācijai (26.00). Tikmēr B grupā favorītes statuss atvēlēts ASV (1.30), kam seko Čehija (4.00). Pastarītes statuss atvēlēts Norvēģijai, bet Slovākija un Šveice cīnīsies par trešo vietu.

Par vietu trijniekā jeb pusfinālā pēc bukmeikeru domām cīnīsies Kanāda, Zviedrija, ASV un Somija. Vēl reālistiskas izredzes iekļūt labāko četriniekā dotas Čehijas izlasei, kas iepriekšējā turnīrā spēlēja finālā. Pirms veic sporta likmes, ieskaties komandu pārbaudes spēļu rezultātos un sastāvos, turklāt neaizmirsti, ka izlašu turnīros mēdz notikt arī pārsteigumi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *