Latvijas izlase pasaules čempionātos laiku lokos: biežāk ieņemta starp devīto un 13. vietu

Latvijas izlase pasaules čempionātos laiku lokos: biežāk ieņemta starp devīto un 13. vietu

Jau no 12. līdz 28. maijam Latvijas galvaspilsētā Rīgā un Somijas pilsētā Tamperē notiks 2023. gada pasaules čempionāts hokejā. Tajā nemainīgi kopš 1997. gada piedalās arī Latvijas valstsvienība, LV BET sporta blogam vairāk analizējot tās sniegumu līdz šim un ko potenciāli var sagaidīt šogad. Vēlies veikt derības uz pasaules čempionāta notikumiem? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām variācijām un dodies veikt derības.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos

Latvijas hokeja izlase ir nemainīga pasaules čempionātu dalībniece kopš 1997. gada, kad tā gadu iepriekš (1996. gadā) uzvarēja pirmajā divīzijā un pacēlās uz elites. Līdz šim latvieši nav no tās izkrituši, tādējādi apliecinot, ka ir piederīgi pasaules labākajiem. To laikā bijušas gan spilgtas uzvaras, gan ļoti rūgti zaudējumi. Vēl nekad pasaules čempionātā Latvijas hokeja izlase nav spēlējusi pusfinālā – piecas reizes tā tikusi ceturtdaļfinālā, vienmēr zaudējot. Vistuvāk labāko četriniekam latvieši bija pavisam nesen – 2018. gadā Dānijā, kad ceturtdaļfinālā sīvā cīņā piekāpās Zviedrijai. Ir bijuši arī gadi, kad Latvijas izlases hokejisti vairāk cīnās par vietas noturēšanu, kas rezultējies ar 13. vietas iegūšanu – tā notika 2001. gadā, kā arī 2007., 2011., 2015. un 2016. gadā. Šo gadu laikā Latvijas izlasi trenējuši tādi speciālisti kā Leonīds Beresņevs, Haralds Vasiļjevs, Kurts Lindstrēms, Pjotrs Vorobjovs, Oļegs Znaroks, Teds Nolans, Aleksandrs Beļavskis, Bobs Hārtlijs, bet šobrīd to vada Harijs Vītoliņš.

Latvijas hokeja izlases līdz šim lielākie panākumi

Ar rezultātu, kas būtu pats augstākais, Latvijas hokeja izlase līdz šim nav izcēlusies. Piecas reizes tā tikusi ceturtdaļfinālā – 1997., 2000., 2004., 2009. un 2018. gadā. Minētajos gados kā Latvijas izlases galvenie treneri strādāja Beresņevs, Lindstrēms, Znaroks, Vasiļjevs un Bobs Hārtlijs. Arī tajos gados, kad čempionāts noticis Rīgā, Latvijas izlase izcīnīja vietas, kas negarantēja vietu ceturtdaļfinālā – 2006. gadā 10. vietā, bet pirms diviem gadiem 11. pozīcija.

Spilgtākās Latvijas hokeja izlases uzvaras

Var pat teikt, ka Latvijas spilgtākā uzvara pasaules čempionāta ietvaros bijusi 2000. gada turnīrā Sanktpēterburgā. Spēle pret Krieviju notika 5. maijā un pretinieki bija savākuši zvaigžņotu sastāvu – ar daudziem NHL spēlētājiem ierindā (Sergejs Gončars, Aleksejs Jašins, Pāvels Burē, Valērijs Kamenskis un citi). Latvijas vārtos spilgti spēlēja Artūrs Irbe, kurš pēc uzvaras pauda, ka šis ir bijis mačs, kura dēļ ir vērts dzīvot. Visus vārtus Latvija guva otrā perioda laikā – vispirms izcēlās Aleksandrs Beļavskis, bet vēlāk divas reizes iemeta Aleksandrs Semjonovs.

Cita ļoti vērtīga uzvara tika svinēta 2009. gada 28. aprīlī, kad vienīgo reizi tā pasaules čempionātu ietvaros pārspēja titulētos zviedrus (3:2). Lai arī zviedri pirmo periodu aizvadīja labāk, izvirzoties vadībā, turpinājumā spēles grožus savā labā pārņēma latvieši. Otrajā periodā vispirms vārtus guva Krišjānis Rēdlihs, bet vēlāk Latvija vadībā izvirzījās pēc Laura Dārziņa precīzā metiena. Trešajā periodā zviedriem izdevās atspēlēties un uzvarētājs noskaidrojās pēcspeles metienos, kuros savu virtuozitāti demonstrēja šo metienu meistars Aleksandrs Ņiživijs.

Ja jāmin Latvijas uzvaru ”top3” pasaules čempionātos, tad kā trešā prātā nāk uzvara spēlē pret Kanādu 2021. gadā Rīgā (2:0). Toreiz Rīga pasaules čempionātu uzņēma pirmo reizi pēc 15 gadu pārtrauma un otro kopumā. Tā arī kļuva par pirmo reizi, kad Latvijas izlase šī turnīra ietvaros pārspēj hokeja dzimtenes pārstāvjus. Komandas labā vārtus guva Miks Indrašis un Oskars Batņa, bet vārtos nepārspēts palika nu jau mūžībā aizgājušais Matīss Kivlenieks, atvairot 38 metienus.

Labākie spēlētāji Latvijas hokeja izlases vēsturē

Tādu ir vairāk nekā viens. 90. gadu vidū Latvijas izlasi uz priekšu dzina Padomju Savienībā dzimušie hokejisti kā Oļegs Znaroks, Aleksandrs Beļavskis, Aleksandrs Kerčs un citi. 21. gadsimtā nemainīgas Latvijas izlases vērtības bijuši tādi hokejisti kā Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs, Lauris Dārziņš, Edgars Masaļskis, Jānis Sprukts, Herberts Vasiļjevs un citi, bet šobrīd visvairāk izlasē spēlējuši tādi hokejisti kā Rodrigo Ābols, Roberts Bukarts, Kristaps Sotnieks, Miks Indrašis, Kaspars Daugaviņš, Andris Džeriņš, Ronalds Ķēniņš un citi. Laiku lokos Latvijas izlasi pastiprinājuši Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlējošie kā Artūrs Irbe, Sandis Ozoliņš, Sergejs Žoltoks, Kārlis Skrastiņš, Elvis Merzļikins, Zemgus Girgensons, Teodors Bļugers, Rūdolfs Balcers un citi.

Pašreizējais Latvijas hokeja izlases sastāvs

Otrdien, 9. maijā, Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš nosauca 25 hokejistus (trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji), kuri piedalīsies tās sastāvā pasaules čempionātā Latvijā un Somijā. Pirmā čempionāta pieredze būs uzbrucējiem Tomam Andersonam un Danam Ločmelim, kuri tajā debitēs. Lielākā pieredze ir Andrim Džeriņam (12. čempionāts), Kasparam Daugaviņam un Ronaldam Ķēniņam (11. čempionāts), kā arī Robertam Bukartam un Mikam Indrašim (desmitais turnīrs). Lielākā daļa no nosauktajiem spēlējuši izlasē jau vairākus gadus pēc kārtas. Vārtsargu līnijāizlases treneriem būs jālemj starp Kristeru Gudļevski, Ivaru Punnenovu un Artūru Šilovu. Vēl čempionātā spēlēs Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks, Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Roberts Mamčičs, Kārlis Čukste, Arvils Bergmanis, Rodrigo Ābols, Rihards Bukarts, Oskars Batņa, Rūdolfs Balcers, Mārtiņš Dzierkals, Renārs Krastenbergs, Deniss Smirnovs.

Hokeja likmes LV BET

Ja interesē izdarīt likmes uz hokeja čempionāta spēlēm, tostarp Latvijas izlases mačiem, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”hokejs”. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošās turnīra spēles, uz kurām iespējams likt likmes.

Veikt likmes uz hokeju ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja spēlēm.

Hokeja prognoze un derības LV BET

Pasaules čempionāts hokejā notiks no 12. līdz 28. maijam. Vispirms gaidāms grupu turnīrs, bet pēc tam ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls. Uz visām turnīrā spēlēm LV BET sporta totalizators piedāvās veikt derības, tikai iegaumē, ka A grupas komandas cīnīsies uz Tamperes ledus, bet B uz Rīgas.

Ja tevi interesē veikt īpašās likmes, tad LV BET tādas ir piedāvājis gan uz favorītēm, gan Latvijas izlasi. Vari paredzēt mūsu izlases ieņemto vietu B grupā, tās kopējo rezultātu, kopā gūtos un ielaistos vārtus, kā arī izcīnītās uzvaras. Tāpat vari paredzēt to, cik punktus iekrās daži no izlases līderiem, kā, piemēram, Kaspars Daugaviņš, Rūdolfs Balcers un Rodrigo Ābols.

Ienāc LV BET sporta blogā un izbaudi labāko pieredzi pasaules čempionāta laikā! Iespējams, šī kļūs par to reizi, kad Latvijas līdzjutēji tiks iepriecināti gan laukumā, gan vēl jo vairāk – ārpus tā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *