Vai Eidukai ir iespēja izcīnīt medaļu pasaules čempionātā distanču slēpošanā?

Vai Eidukai ir iespēja izcīnīt medaļu pasaules čempionātā distanču slēpošanā?

No šī gada 21. februāra līdz pat 5. martam gaidāms nozīmīgākās sacensības distanču slēpotājiem – pasaules čempionāts. Šoreiz tas gaidāms Slovēnijas pilsētā Planicā un šeit svarīgās sacensības notiks pirmo reizi. No Latvijas par augstākajām vietām mēģinās cīnīties Patrīcija Eiduka, kura šajā sezonā jau sasniegusi jaunas karjeras virsotnes. Vai vēlies vairāk uzzināt par distanču slēpošanu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par pasaules čempionātu distanču slēpošanā

Pirmais pasaules čempionāts distanču slēpošanā tika organizēts tālajā 1925. gadā, kad sacentās vīrieši. Tikai 29 gadus vēlāk, 1954. gadā, čempionātu papildināja dāmu sacensības. Mūsdienās šī čempionāta ietvaros čempioni tiek noskaidroti trijos dažādos sporta veidos – vēl bez distanču slēpošanas arī tramplīnlēkšanā un ziemeļu divcīņā.

Jau ilgāku laiku pasaules čempionāts nosauktajos sporta veidos tiek rīkots reizi divos gados. Tātad pēdējo reizi čempioni tika noskaidroti 2021. gadā Vācijas trasē Obersdorfā, bet 2023. gada sacensības pirmo reizi to vēsturē gaidāmas Slovēnijas Plānicas trasē. Zināmas arī 2025. un 2027. gada sacensību norises vietas – pēc diviem gadiem visus uzņems Norvēģijas pilsētā Trondheimā, bet pēc četriem gadiem Zviedrijas pilsētā Falunā.

Pasaules čempionātā uzvarētāji tiek noskaidroti tādās distancēs kā brīvajā stilā, sprintā, skiatlonā, sacensībās ar masu startu, individuālajā brīvajā stilā un arī stafetēs gan klasiskajā stilā, gan brīvajā stilā. Sagaidāms, ka slēpotāji čempionātu sāks 22. februārī, bet noslēgs 5. martā.

Iepriekšējā pasaules čempionāta medaļnieki

Pirms diviem gadiem visvairāk godalgas izcīnīja Norvēģijas slēpotāji, kuri tika pie 31 medaļas (13 zelta, 11 sudraba, septiņas bronzas). Septiņas medaļas izcīnīja Austrija un Zviedrija, bet vēl starp medaļniekiem iekļuva arī Vācijas, Krievijas, Slovēnijas, Polijas, Somijas, Japānas, Šveices un arī Francijas slēpotāji.

Norvēģi ir arī tie, kuriem ir visvairāk medaļu pasaules čempionātos. Viņi tikuši kopumā pie 398 godalgām (159 zelta, 120 sudraba, 119 bronzas). Somija ir otra medaļām bagātākā valsts ar 204 medaļām (63 zelta, 72 sudraba, 69 bronzas), bet zviedriem ir 146 medaļas (48 zelta, 49 sudraba, 49 bronzas). Latvijas sportisti līdz šim pasaules čempionātos nav tikuši pie godalgām.

Patrīcija Eiduka – vai viņai ir izredzes izcīnīt medaļu pasaules čempionātā distanču slēpošanā?

Patrīcija Eiduka uzskatāma par Latvijas labāko distanču slēpotāju. Šajā sezonā viņa sevi spilgti apliecināja Tour de Ski sacensībās, kopvērtējumā ieņemot augsto 14. vietu. Augstvērtīgāko rezultātu Tour de Ski Eiduka sasniedza 4. janvārī, kad 20 kilometru brīvajā stilā sportiste ieņēma augsto piekto vietu – tas pagaidām kļuvis par kāda latviešu distanču slēpotāja augstvērtīgāko rezultātu. Tāpat Eiduka šobrīd ir pasaules U23 vecuma grupas kopvērtējuma līdere. U23 grupā vismaz līdz janvāra vidum viņa bija iekrājusi 575 punktus, par 275 apsteidzot otrās vietas īpašnieci.

Eiduka šajā sezonā jau ir pārsteigusi distanču slēpošanas kopienu. Pirms jaunās sezonas latviete sāka trenēties kopā ar Lielbritānijas sportistiem un līdz šim veiktā komandas maiņa ir attaisnojusies. Par medaļu cīnīties latvietei būs grūti, jo distanču slēpošanā valda nežēlīga konkurence, taču labāko desmitniekā kādā no distancēm Eiduka varētu iekļūt.

Eidukas līdzšinējie panākumi

Patrīcijas Eidukas, kas nāk no Vecbebriem Aizkraukles novadā, lielākais panākums tika uzrādīts 2022. gadā pēc olimpiskajām spēlēm. Toreiz viņa pasaules junioru čempionātā izcīnīja sudraba medaļu 10km klasikā. Tā kļuva par Latvijas pirmo medaļu pasaules čempionātos. Tāpat latviešu sportiste uzrādījusi augstvērtīgus rezultātus arī pie pieaugušajiem nevis tikai pasaules junioru čempionātā. Šajā sezonā viņa ieguva 11. vietu 10 km distancē brīvajā stilā, bet sprintā viņa pirmo reizi kvalificējās pusfinālam, vēlāk uzrādot 12. labāko rezultātu.

Pasaules kauss distanču slēpošanā – dalībnieki

Vīrieši

Visdrīzāk arī šoreiz galvenie favorīti vīriešiem būš Norvēģijas distanču slēpotāji ar Juhannesu Klēbo priekšgalā. Klēbo 2023. gadā kļuva par trīskārtēju Tour de Ski čempionu un ir arī viens no titulētākajiem distanču slēpotājiem vīriešu konkurencē. Konkurenci viņam sastādīs abi tautieši – Simens Hegstāds Krīgers, kā arī Hans Kristers Holuns. Tāpat starp vadošajiem sportistiem var būt arī tādi slēpotāji kā itālis Federiko Pellegrino, cits norvēģis Pols Gulbergs un zviedrs Kalle Halfvarssons. Spēcīgi distanču slēpotāji ir arī Somijai. Vīriešu konkurencē arī varētu piedalīties kāds no Latvijas – starp dalībniekiem var būt arī Raimo Vīgants. Viņš visus pārsteidza olimpiskajās spēlēs, kad izcīnīja 20. vietu sprintā.

Sievietes

Dāmām konkurence ir nedaudz plašāka un par vadošajām pozīcijām cīnās Zviedrijas, Norvēģijas, ASV, Somijas un Vācijas sportistes. Tā, piemēram, par Tour de Ski čempioni kļuva zviedriete Frīda Karlsone, kas apsteidza somieti Kertu Niskanenu, norvēģieti Tirilu Udnesu Vangu, amerikānieti Rouziju Brennanu, vācieti Katarinu Henningu un citu norvēģieti Heidi Vengu. Visdrīzāk visas šīs sportistes varēs uzskatīt par galvenajām favorītēm jebkurā no disciplīnām arī gaidamajā čempionātā. Kā jau rakstīts, par augstu vietu cīnīsies arī līdere u23 grupā Eiduka.

Pasaules čempionāta distanču slēpošanā pārraide – kur translēs?

Jāatceras, ka distanču slēpošanā ir daudz disciplīnu. Pirms diviem gadiem sportisti sacentās piecu un desmit kilometru brīvajā stilā, sieviešu un kungu sprintā, sieviešu un vīriešu skiatlonā, sieviešu un vīriešu komandu sprintā, sieviešu 10km klasikā, vīriešu 15 km klasikā, sieviešu un vīriešu stafetē, kā arī brīvajā stilā ar masu startu. Kungi dodas garajā 50 km distancē ar masu startu, bet dāmas 30.

Latvijas teritorijā distanču slēpošanas pasaules čempionātu translē kanāls Eurosport, kas pieejams visos kabeļtelevīzijas operatoros. Ja tevi interesē sekot līdz, kā veiksies Patrīcijai Eidukai, Raimo Vīgantam un citiem distanču slēpotājiem, tad meklē tieši šo kanālu.

Pasaules čempionāta distanču slēpošanā derības LV BET

Ja vēlies izdarīt likmi uz distanču slēpošanas sacensībām, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”distanču slēpošana”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās likmju iespējas uz pasaules kausa notikumiem.

Likt likmes uz distanču slēpošanas notikumiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo posmu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

LV BET pasaules čempionāta slēpošanā derību padomi

Pirms sacensībām ieskaties totalizatoru piedāvātajās outright iespējās. Ar tās palīdzību varēsi noskaidrot, kuri sportisti pēc bukmeikeru domām uzskatāmi par galvenajiem favorītiem. Gadījumā, ja piedalīsies abi pagājušās sezonas čempioni, tad tieši viņus bukmeikeri varētu vērtēt kā nozīmīgākos sportistus uz atkārtota titula iegūšanu.

Ja ņem vērā nācijas, tad distanču slēpošanā dominējušas Skandināvijas valstis – Norvēģija, Zviedrija, Somija, kā arī spēcīga ir Krievija. Tās dalība šajā sacensībās gan ir neskaidra. No Baltijas valstīm tradīcijas šajā sporta veidā ir Igaunija, kamēr Latvija, pateicoties Patrīcijai Eidukai, pratusi spert nozīmīgus attīstības soļus.

Ja augstākminētais ir uzrunājis derēt uz šī sporta veida notikumiem, tad vari paredzēt labāko trijnieku katrā no posmiem, iespējamo uzvaras handikapu un daudz ko citu. Lai uzzinātu piedāvājumā esošās likmes, apmeklē LV BET mājaslapu un ieskaties piedāvātajās derību opcijās.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *