Rakstīs vēsturi: Latvijas izlase debitēs Pasaules kausa izcīņā basketbolā

Rakstīs vēsturi: Latvijas izlase debitēs Pasaules kausa izcīņā basketbolā

Šī gada februāra beigās ar Latvijas basketbola izlases uzvarām pār Turciju un Grieķiju noslēdzās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas atlases cikls. To Lukas Banki vadītā izlase aizvadīja pārliecinoši, izcīnot 11 uzvaras pēc kārtas un tādējādi nodrošinot dalību nozīmīgajā turnīrā. Tajā šī gada vasaras beigās vīriešu izlase piedalīsies pirmo reizi vēsturē. Vai vēlies vairāk uzzināt par izlašu basketbolu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

Pasaules kauss basketbolā – pamatinformācija

Pasaules kauss basketbolā tiek organizēts kopš 1950. gada. Turnīrs 2023. gadā kļūs par 19. reizi, kad tāds tiek rīkots. Pēdējos gados FIBA piekopj praksi organizēt lielāko izlašu turnīru pasaulē reizi četros gados. Ja pirms četriem gadiem, 2019. gadā, tas notika Ķīnā, tad 2023. gadā pirmo reizi turnīru organizēs trīs valstis – Japāna, Filipīnas un Indonēzija. Līdz šim vistitulētākā valsts ir ASV, kam pieci iegūti zelti, trīs sudrabi un četras bronzas, bet čempiones statusā Pasaules kausa izcīņas turnīru sagaidīs Spānija.

Lai iekļūtu starp 32 labākajām izlasēm, jātiek cauri kvalifikācijas ciklam. Tāds tiek rīkots ne tikai Eiropā, bet arī citos kontinentos un katram no tiem ir savs kvotu skaits. Āfrika sadala piecas kvotas, Amerikas reģions (Ziemeļamerika un Dienvidamerika) septiņas, Āzija un Okeānija astoņas, bet Eiropa 12 kvotas. Tāpat kvalifikācijas spēles nācās aizvadīt topošajām mājiniecēm un tamdēļ turnīrā nepiedalīsies Indonēzija, kas nespēja pārvarēt kritērijos noteiktos posmus.

Pasaules kausa basketbolā izspēles formāts paredz, ka vispirms visas 32 izlases tiek sadalītas astoņās grupās par četrām komandām. 2023. gada apakšgrupas izlozētas tiks 29. aprīlī. Visdrīzāk Latvijas basketbola izlase atradīsies sestajā no astoņiem groziem, ko balsta uz esošo FIBA ranga un ģeogrāfiskiem principiem. Turnīrā vispirms katra ar katru izspēlē apakšgrupā un divas labākās turpina cīņu vēl vienā grupu turnīrā, bet divas sliktākās cīnās par 17. līdz 32. vietu. No otrā posma grupu turnīra divas labākās tiek ceturtdaļfinālā, kur tālāk līdz pat finālam pēc izslēgšanas metodes tiek noskaidrota čempione. Katra no fāzes zaudētājām cīnās par vietu sadalījumu ( 5.-8. vieta, 3.-4. vieta).

Komandas, kas piedalīsies čempionātā

Zināmas visas 32 izlases, kuras startēs 2023. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā. No Āfrikas reģiona piedalīsies Angola, Kaboverde, Ēģipte, Kotdivuāra un Dienvidsudāna. No Amerikas reģiona turnīrā startēs ASV, Brazīlija, Kanāda, Dominikānas republika, Meksika, Puertoriko un Venecuēla. No Āzijas un Okeānijas piedalīsies Austrālija, Ķīna, Irāna, Japāna, Jordāna, Libāna, Jaunzēlande un Filipīnās. Savukārt no Eiropas piedalīsies Somija, Francija, Gruzija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Melnkalne, Serbija, Slovēnija un Spānija.

Četrām valstīm šī kļūs par debijas reizi Pasaules kausa izcīņā. Kaboverde, Dienvidsudāna, Gruzija, kā arī Latvijas basketbola izlase šajā turnīrā startēs pirmo reizi. Pie tam, Kaboverde kļuvusi par mazāko nāciju, kas jelkad piedalījusies tik nozīmīgā turnīrā. No spēcīgām basketbola nācijām turnīrā nepiedalīsies 2019. gada fināliste Argentīna un 2010. gada fināliste Turcija.

Latvijas izlase basketbola čempionātā: 11 uzvaras pēc kārtas ceļā uz to

Jau ziņots, ka Latvijas izlase pasaules kausa izcīņā basketbolā piedalīsies pirmo reizi. Lukas Banki trenētā komanda 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā prata nospēlēt teju izcili, tā laikā piedzīvojot tikai vienu zaudējumu ar viena punkta pārsvaru pret Serbiju. Vēlāk tika svinētas 11 uzvaras pēc kārtas. Tika apspēlētas tādas basketbola nācijas kā Serbija, Turcija, Grieķija. Tāpat uzvaras tika svinētas pār Beļģiju, Slovākiju un Lielbritāniju. Ar bilanci desmit uzvaras un viens zaudējums Latvijas basketbola izlase kvalifikācijas ciklu noslēdza ne tikai kā labākā I grupas komanda, bet gan kā labākā visas Eiropas zonas valstsvienība.

Šī cikla laikā spēlēs piedalījās veseli 28 basketbolisti. Tas tikai pierāda to, ka Latvijas izlases treneri prata no katra atbraukušā izspiest maksimumu un iekļaut izveidotajā sistēmā. Raugoties statistikā, Latvija bija arī viena no labākajām Eiropas zonā. Basketbola izlase bija ceturtā labākā punktu guvēja, vidēji mačā metot 81.8 punktus. Tāpat Latvijai bija trešais labākais rādītājs cīņā par atlēkušajām bumbām (39.5) un atdotajās rezultatīvajās piespēlēs (20.3).

Raugoties nedaudz uz priekšu un filozofējot par potenciālo Latvijas izlases sastāvu, tad visdrīzāk treneru pirms čempionāta izšķiršanās varētu būt trijās pozīcijās – saspēles vadītāja, spēka uzbrucēja un centra. Pirmajā par pēdējo vietu varētu cīnīties Artūrs Žagars un sevi labi apliecinājušais Toms Leimanis, otrajā, visticamāk, vietu sadalīs aizsardzības potenciālie balsti Andrejs Gražulis un Mareks Mejeris, bet garo spēlētāju pozīcijā var būt izšķiršanās starp Anžeju Pasečņiku un Klāvu Čavaru. Jāatceras, ka nez vai turnīrā spēlēs Rihards Lomažs, kurš iedzīvojies ceļgala krustenisko saišu traumā. Jācer, ka pārējie vadošie spēlētāji kā Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks būs pie labas veselības, bet Jānis Timma ātri pabeigs sezonu Puertoriko. Tāpat stabilas vērtības bijuši Kristers Zoriks, Rodions Kurucs, Rolands Šmits un Artūrs Kurucs.

FIBA Pasaules kausa basketbolā grafiks

Finālturnīra spēļu grafiks paredz, ka apakšgrupu turnīra spēles noritēs no 25. līdz 30. augustam. No katras grupas divas labākās tiks nākamajā grupu kārtā, bet divas sliktākās turpinās cīņu par 17. līdz 32. vietu. Otrajā grupu turnīrā savstarpēji spēlēs A un B, C un D, E un F, kā arī G un H komandas. Otrais grupu posms plānots no 31. augusta līdz 4. septembrim, vēlāk 5. septembrī sākoties ceturtdaļfinālu izspēlēm, kur spēkosies katras grupas divas spēcīgākās vienības. Pusfināli gaidāmi 8. septembrī, vietu sadalījums no piektās līdz astotajai no 7. līdz 9. septembrim, bet cīņa par bronzu un fināls plānota čempionāta pēdējā dienā, 10. septembrī.

FIBA Pasaules kausa basketbolā favorīti

Vai Latvijas izlase varētu tikt uzskatīta par vienu no favorītēm turnīrā? Nez vai debitante uzreiz tiks saukta kā medaļu tīkotāja, taču, ja valstsvienībā, tāpat kā 2022. gadā, spēlēs Kristaps Porziņģis, jebkas ir iespējams. Tas nozīmē, ka Latvija kausā var tikt uzskatīta par vienu no melnajiem zirdziņiem jeb komandu, kas noteikti var pārsteigt.

Jāatceras, ka visas komandas uz turnīru komplektēs sastāvus no meistarīgākajiem basketbolistiem, kuri ikdienā spēlē arī NBA. Tas nozīmē, ka par favorītiem bez šaubām uzskatīs ASV izlasi, Serbiju ar Nikolu Jokiču priekšgalā, Grieķiju ar Janni Adetokunbo, Slovēniju ar Luku Dončiču kā līderiem un Franciju, kurā varētu spēlēt talantīgais Viktors Vembanjama. Komandas basketbolu demonstrē Spānijas un Lietuvas izlases, un nevar aizmirst arī tādas valstsvienības kā Austrāliju un Brazīliju – cīņa par zeltu būs sīva!

FIBA Pasaules kausa basketbolā derības LV BET

Ja vēlēsies izdarīt likmes uz Pasaules kausa spēlēm šī gada augusta beigās un septembra sākumā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību varēsi atrast piedāvājumā esošās izlašu spēles, uz kurām iespējams likt likmes. Atceries, ka vasarā Latvijas izlase aizvadīs arī vairākas pārbaudes spēles. Zināms, ka izlase plāno aizvadīt līdz astoņiem mačiem, pusei no tiem notiekot Latvijā. Arī uz šiem tev būs iespēja derēt sporta totalizatorā LV BET.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

Basketbola likmes LV BET

Uz basketbola izlašu spēlēm pastāv iespēja veikt dažādas likmes. Iecienītākā spēlētāju izvēle ir derēt uz mača uzvarētāju, taču pastāv opcijas veikt derības uz handikapu, vairākām likmēm saistībā ar gūtajiem punktiem (komandām kopā, katrai atsevišķi spēlē un puslaikos), kā arī daudz ko citu. Jāatceras, ka izlašu basketbolā ne vienmēr spēles būs īpaši rezultatīvas un vairāk dominē aizsardzība. Pirms paša turnīra atceries ieskatīties ”outright” iespējā, lai saprastu, kuras no izlasēm tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm. Ja ciešāk sekosi Latvijas valstsvienības sekmēm, tad novērtē izvēlēto sastāvu un tā potenciālu, kā arī vietu FIBA rangā pret gaidāmo pretinieku. LV BET saviem spēlētājiem piedāvā labāko totalizatora pieredzi – ienāc un izbaudi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *