SĀKAS JAUNA KVALIFIKĀCIJA: LATVIJAS IZLASE CEĻU UZ EUROBASKET 2025 SĀKS PRET SPĀNIJU UN SLOVĀKIJU

Šī gada 22. un 25. februārī Saragosā un Rīgā ar spēlēm pret Spāniju un Slovākiju Latvijas basketbola izlase sāks 2025. gada Eurobasket kvalifikācijas ciklu. Kā turnīra organizatore Latvija jau ir nodrošinājusi vietu turnīrā, tamdēļ sešas kvalifikācijas spēles varēs izmantot kā labu sagatavošanās posmu. Vēlies veikt derības uz izlases spēlēm? Ienāc LV BET sporta totalizatorā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju iespējām un veic prognozes.

LATVIJA 2025. GADA EIROPAS ČEMPIONĀTAM IR JAU KVALIFICĒJUSIES

2025. gada Eiropas čempionāts basketbolā notiks nākamā gada septembrī. Rīkošanas tiesības ieguva četras valstis – Latvija, Somija, Kipra un Polija. Ja Somijā, Kiprā un Polijā norisināsies vienas grupas izspēle, tad Latvijas galvaspilsētā Rīgā gan grupas izspēle, gan visas izslēgšanas spēles. Tas nozīmē, ka tieši Rīgā pulcēsies visas kontinenta nozīmīgākās basketbola zvaigznes un tieši šeit tiks noteikts nākamais čempions. Titulu aizstāvēs Spānija, kas 2022. gada turnīra finālā apspēlēja Franciju. Trešo vietu ieguva Vācija, bet ceturto – viena no rīkotājām Polija.

Lai iekļūtu Eiropas čempionātā, nav jāpaveic varoņdarbs. 32 Eiropas izlases ir sadalītas astoņās grupās pa četrām katrā. Trijos logos – no 19. līdz 27. februārim, 18. līdz 26. novembrim 2024. gadā un 17. līdz 25. februārim 2025. gadā tiks noskaidrotas tās trīs katras grupas izlases, kuras kvalificēsies Eiropas čempionātā, kurā piedalās 24 izlases. Dalību turnīrā jau nodrošinājušas visas četras organizatores – Somija, Kipra, Latvija un Polija. No grupām, kurās piedalās šīs komandas, turnīram kvalificēsies divas labākās valstsvienības.

Izloze noteica, ka kvalifikācijas A grupā spēlēs Portugāle, Slovēnija, Ukraina un Izraēla, B grupā Islande, Turcija, Itālija un Ungārija, C grupā Latvija, Slovākija, Spānija un Beļģija, D grupā Zviedrija, Vācija, Melnkalne un Bulgārija, E grupā Kipra, Francija, Horvātija un Bosnija un Hercegovina, F grupā Lielbritānija, Grieķija, Čehija un Nīderlande, G grupā Dānija, Serbija, Somija un Gruzija, bet H grupā Ziemeļmaķedonija, Lietuva, Polija un Igaunija.

LATVIJAS IZLASE PIRMO KVALIFIKĀCIJAS LOGU SAGAIDĪS AR KAUJASSPĒJĪGU SASTĀVU

Lai arī Latvijas izlase jau ir kvalificējusies Eiropas čempionātam, tas nenozīmē, ka tā uz 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju dosies ar jaunu sastāvu. Jāatceras, ka vēl nesen, 2023. gada Pasaules kausa izcīņā Latvijas izlase iepriecināja līdzjutējus ar savu spēli un iegūto piekto vietu.

Talkā nākusi arī FIBA un Eirolīgas vienošanās, kas paredzēja pirmo reizi ilgā laika posmā otrā turnīra pārtraukumu brīdī, kad paredzētas izlašu spēles sezonas laikā. Tas nozīmē, ka savām izlasēm palīgā var doties Eirolīgas klubu pārstāvji, ja viņi redz tādu vajadzību. Uz izlases komandtiltiņa varēs atrasties Luka Banki, kurš pēc veiksmīgā Pasaules kausa saņēma darba piedāvājumu no Eirolīgas kluba ”Virtus”.

24 kandidātu sarakstā atrodami tādi zināmi vārdi kā Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Rihards Lomažs, Rodions Kurucs, Jānis Timma, Andrejs Gražulis un citi. Iesaistīti arī jauni vārdi, kā, piemēram, uzlēcošā zvaigzne Roberts Blūms. Vēl no vietējās līgas kandidātu sarakstā iekļauts Dāvids Vīksne. Cerības iegūt spēles laiku var būt tādiem basketbolistiem kā Mārcim Šteinbergam, Robertam Blumbergam un Kārli Šiliņam, kuri šajā sezonā spēruši nākamos soļus savā attīstībā.

19.februārī uz pirmajām divām kvalifikācijas spēlēm vienkopus gan sanāks 15 no 24 kandidātiem, bet spēlēm var tikt pieteikti 12. Zināms, ka šajās spēlēs izlasei nepalīdzēs tādi 2023. gada Pasaules kausā spēlējošie kā Rolands Šmits, Artūrs Žagars un Anžejs Pasečņiks. Pirmajam bijis noslogots spēļu kalendārs Kauņas ”Žalgiris” sastāvā, otrais atkopjas no ceļgala traumas, bet trešajam ir hroniskas veselības likstas.

LATVIJAS IZLASE 2025. GADA EIROPAS ČEMPIONĀTA KVALIFIKĀCIJU SĀKS PRET SPĀNIJU UN SLOVĀKIJU

Pavisam noteikti pirmie divi pretinieki 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā ir samērā zināmi. 2024. gada 22. februārī Saragosā Latvijas izlase tiksies ar Spānijas izlasi, bet trīs dienas vēlāk, 25. februārī, jau savā laukumā gaidāma cīņa pret Slovākiju.

Spānija pasaules un Eiropas basketbola kartē lielus komentārus neprasa. Tā ir viena no labākajām basketbola sistēmām pasaulē, kas pēdējos gados dominējusi visos turnīros. Latvijas izlase tai pēc neatkarīgas atgūšanas bija zaudējusi visās astoņās spēlēs, tradīciju laužot 2023. gada Pasaules kausa izcīņā, otrajā kārtā atspēlējoties un uzvarot ar 74:69. Uzvara palīdzēja Latvijai sasniegt ceturtdaļfinālu, bet Spānijai nolikt čempiones pilnvaras.

Spānijas nosauktajos 14 kandidātos redzams tāds vārds kā Rikijs Ruvio. Viņš pagājušā gada augustā paziņoja par pauzes likšanu basketbolam mentālo veselības problēmu dēļ, bet šī gada janvārī vienojās ar Jūtas ”Jazz” par līguma izpirkumu, tādējādi noslēdzot karjeru NBA. Pēdējās nedēļās viņš trenējas ar ”Barcelona” un, iespējams, Spānijas kreklā atgriezīsies basketbola laukumā. Vēl sastāvā ir tādi zināmi spēlētāji kā Huančo Ernangomess, Dario Brizuela, Rudijs Fernandess, Viktors Klavers un citi. Tikai divi – Ernangomess un Sebastians Saiss ikdienā spēlē ārpus Spānijas.

Pret Slovākiju Latvijas valstsvienība cīnījās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, uzvarot abās spēlēs. Mājās panākums nāca grūtā cīņā (82:74), bet izbraukumā pārliecinoši (90:63). Pēc neatkarības atgūšanas Latvijas izlase ne reizi nav zaudējusi Slovākijai, kura basketbolā netiek uzskatīta par spēcīgāko nāciju un C grupā, kurā vēl spēlē Beļģija, būs izteikta pastarīte.

Slovākijas kandidātos redzami visi meistarīgākie valsts spēlētāji ar ACB līgā Badalonas ”Joventut” spēlējošo Vladimiru Brodzjanski. Uzmanība jāpievērš talantīgajam Timotejam Malovecam, bet Gīsenes ”49ers” meistarību demonstrē aizsargs Simons Krajčovičs. Slovākija ir izlase, kuru nevar nenovērtēt, taču talkā var nākt izlases fani, kuri visdrīzāk Arēnā būs pulcējušies kuplā skaitā.

LIKMES UZ 2025. GADA EIROPAS ČEMPIONĀTA KVALIFIKĀCIJU LV BET SPORTA TOTALIZATORĀ

LV BET sporta totalizators piedāvās veikt likmes uz jebkuru 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli. Bez iespējas derēt uz spēles uzvarētāju pastāv arī vairākas citas derību iespējas, ieskaitot likt uz kopā gūtajiem punktiem, handikapiem, puslaiku uzvarētājiem, rezultatīvāko puslaiku, rezultatīvāko ceturtdaļu un, iespējams, pat spēlētāju īpašajām likmēm (gūtie punkti, atlēkušās bumbas, piespēles, realizētie tālmetieni). Ar visām pieejamajām likmēm iepazīsties LV BET sporta totalizatorā, izvēlnē meklējot ”basketbols”.

Visdrīzāk spēlē pret Spāniju Latviju bukmeikeri neuzskatīs par favorīti, bet citādi būs mačā pret Slovākiju. Katra spēle Latvijai ir svarīga, piemēram, no FIBA ranga viedokļa, tāpēc tā cīnīsies par uzvaru. Pirms veic derības, iepazīsties ar komandu sastāviem un savstarpējo spēļu bilancēm. Ja vēlies veikt likmes, tad visātrāk un ērtāk likmes var izdarīt LV BET mobilajā aplikācijā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *