Trīs Zvaigžņu balva: nominācijās dominē hokejs un basketbols

Trīs Zvaigžņu balva: nominācijās dominē hokejs un basketbols

Šī gada 17. janvārī notiks gadskārtējā balvu pasniegšanas ceremonija Latvijas sportā – Trīs Zvaigžņu balva. Tās ietvaros dažādās nominācijās tiks pasniegtas atzinības labākajiem 2023. gada sportistiem, sporta komandām un citiem ar sportu saistītām personām vai institūcijām. Pagājušā gada nominācijās dominē basketbols un hokejs, kas izcīnīja visnozīmīgākos sasniegumus. Vēlies veikt derības uz šo notikumu? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar likmju variācijām un veic derības.

Kas ir Trīs Zvaigžņu balva?

Trīs Zvaigžņu balva ir ikgadēja balvas pasniegšanas ceremonija Latvijas sportā. No 2005. līdz pat 2020. gadam šo pasākumu sauca par Latvijas Gada balvu sportā, ko organizēja Latvijas Olimpiskā komiteja kopā ar Igo Japiņu. 2020. gada vasarā tika lemts par jauna formāta ceremonijas izveidi, jo LOK nespēja vienoties ar Japiņu par sadarbības turpināšanu.

Katras balvas nominantus izvirza sporta nozares profesionāļi, kā arī sporta žurnālisti. Balvas laureāti tiek noteikti balsojumā. Tautas balsojums veido 50% no gala rezultāta, akreditēto žurnālistu balsojums 25%, bet vēl 25 % veido to sportistu balsojums, kuri nav nominēti kādā no nominācijām un ir LOK, LPK vai LSFP organizāciju valdes izvirzīti šo balsojumu izdarīšanai.

Katru gadu bez balsojuma ir arī dažādas īpašās balvas. Viena no tām – par mūža ieguldījumu sportā. Zināms, ka 2023. gadā šo balvu iegūs Igo Japiņš, kurš organizējis dažādus riteņbraukšanas pasākumus, kā arī bijis Latvijas gada balvas sportā pamatlicējs. Iespēja nominēt personas ir arī tādām balvām kā Gada jaunatnes sporta treneris, Gada ģimene sportā, Gada sporta žurnālists, un Gada sporta skolotājs.

Kad un kur notiks Trīs Zvaigžņu balva?

2023.gada Trīs Zvaigžņu balvas pasniegšanas ceremonija gaidāma 2024. gada 17. janvārī, bet tās norises vieta izvēlētā Hanzas perons. Tieši šeit pēdējos gados tiek pasniegtas Trīs zvaigžņu balvas sportā. Tāpat par pēdējo gadu tradīciju kļuvusi tiešraide kanālā TV3. 2023. gada Trīs Zvaigžņu balvas ceremoniju vadīs komiķe un sabiedrībā zināmā persona Baiba Sipeniece-Gavare.

Nominantu saraksts

Nominācijās dominē hokejs un basketbols. Hokejā 2023. gadā tika izcīnīts lielākais panākums tā vēsturē – izcīnītas bronzas medaļas pasaules čempionātā. Savukārt basketbols pirmo reizi kvalificējās vīriešu Pasaules kausa finālturnīram, kurā izdevās debitēt ar augsto piekto vietu.

Latvijas Basketbola savienība un Latvijas Hokeja federācija savstarpēji konkurē uz to, kura no tām iegūs balvu kā Gada sporta federācija. Tāpat abi sporta veidi konkurē balvā par Gada treneri – vīriešu izlases speciālists basketbolā Luka Banki un hokeja treneris Harijs Vītoliņš tēmē uz šī goda iegūšanu. Latvijas basketbola vīriešu izlase un Latvijas hokeja vīriešu izlase konkurē arī nominācijā par Latvijas gada komandu. Tikmēr Gada sportistu nominācijā ir divi basketbolisti (Kristaps Porziņģis, Artūrs Žagars), divi hokejisti (Kaspars Daugaviņš, Artūrs Šilovs), kā arī viens svarcēlājs (Ritvars Suharevs).

Nominācijā Gada pašvaldība sportā nominētas tādas pilsētas kā Liepāja, Madona, Rīga, Sigulda un Valmiera. Gada paralimpiskā sportista nominācijā redzami tādi kandidāti kā Zane Embrekte, Diāna Krūmiņa un Poļina Rožkova. Četri nominanti ir Gada mazās sporta komandas nominācijās – uz šo balvu pretendē kamaniņu braucēji Roberts Plūme/Mārtiņš Bots, Emīla Cipuļa bobsleja četrinieks, pludmales volejbolistes Anastastija Samoilova/Tīna Graudiņa, kā arī divas 3×3 basketbola izlases – viena ar Kārli Apsīti, Zigmāru Raimo, Franci Lāci un Kristapu Gludīti, bet cita ar Nauri Miezi, Kārli Lasmani, Agni Čavaru un Franci Lāci.

Balvu pasniedz arī labākajam sportistam tehniskajos sporta veidos. Šeit pirmo reizi nomināciju ieguvis kāds no esportistiem, respektīvi, Helvijs broky Saukants. Viņš par šo balvu konkurēs ar tādiem motoru sporta pārstāvjiem kā Jāni Baumani, Danielu un Bruno Lielbāržiem, Jāni Mārtiņu Reišuli, kā arī Mārtiņu Sesku/Renāru Franci. Tikmēr Gada sportistes balvā nominētas skrējēja Agate Caune, slēpotāja Patrīcija Eiduka, tenisiste Aļona Ostapenko, šāvēja Agata Rašmane un šķēpmetēja Anete Sietiņa.

Kuram ir vislielākās izredzes iegūt balvu?

Basketbola un hokeja konkurencē abām pusēm izredzes iegūt balvas, kurās tās konkurē, jāuztver kā līdzvērtīgas. Var būt, ka organizatori lems tās arī brālīgi sadalīt – piemēram, labāko piešķirot hokejam, labāko treneri basketbolam, labāko komandu hokejam, bet Gada sportistu kādam no basketbolistiem. Nav gan izslēgts, ka hokejs varētu dominēt šajā duelī, atdodot basketbolam tikai vienu no nominācijām. Citās nominācijās arī varētu notikt sīva spēkošanās par to, kuram no tiem dot balvu. Gada sportistes sakarā var domāt, ka nelielas priekšrocības ir tenisistei Aļonai Ostapenko, kurai sekmīga sezona aiz muguras, taču skrējēja Agate Caune izcīnīja vairākas medaļas visa gada garumā un laboja skriešanas rekordus, kamēr Patrīcija Eiduka nostiprinājās slēpošanas elitē. Nevar aizmirst, ka 2022. gads bija ar nelielu pārsteigumu, kad gada sportista balvu ieguva daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs.

Likmes uz LV BET labākajiem sportistiem

Arī LV BET sporta totalizatorā pāris dienas pirms šīs balvas pasniegšanas tiks piedāvātas likmes un tu varēsi derēt uz to, kurš no nominantiem uzvarēs katrā no nominācijām. Ja tevi interesē veikt sporta likmes uz Trīs zvaigžņu balvas pasniegšanas ceremoniju, tad ienāc LV BET sporta totalizatorā, ieskaties Īpašo likmju sadaļā un meklē Trīs zvaigžņu balva. Atverot to, būs iespēja arī veikt nepieciešamas derības, jeb paredzēt, kurš no nominantiem katrā no nominācijām varētu uzvarēt. LV BET saviem spēlētājiem piedāvā labākās likmes uz dažādiem ar sportu un kultūru saistītiem notikumiem, tāpēc izmanto iespēju!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *