FIBA Pasaules kauss basketbolā: Latvija nonākusi ”nāves grupā”

FIBA Pasaules kauss basketbolā: Latvija nonākusi ”nāves grupā”

FIBA Pasaules kauss basketbolā: Latvija nonākusi ”nāves grupā”No šī gada 25. augusta līdz 10. septembrim Latvijas vīriesu basketbola izlase debitēs FIBA Pasaules kausa izcīņā. 29. aprīlis nesa ne to labāko izlozi, jo var pat teikt, ka izlase ielozēta vienā no turnīra sarežģītākajām grupām – Lukas Banki trenētā izlase cīnīsies pret Franciju, Kanādu un Libānu. Vai vēlies vairāk uzzināt par izlašu basketbolu? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām derību variācijām un dodies veikt likmes.

Pasaules kausa basketbolā vēsture

Pasaules čempionāts basketbolā jeb pasaules kauss tiek organizēts kopš 1950. gada un šobrīd to rīko reizi četros gados. Tajā piedalās 32 kontinenta labākās izlases, kuras ceļazīmi uz turnīru nopelnījušas kvalifikācijas ciklā. Eiropas zonā pienākas 12 vietas, Amerikas septiņas, Āfrikas piecas, Āzijas un Okeānijas septiņas, bet vēl citas vietas piešķir mājiniecēm, kas 2023. gadā ir trīs, bet viena no tām – Indonēzija nepiedalīsies.

Esošā pasaules čempione ir Spānija, kas 2019. gada finālā Ķīnā finālā apspēlēja Argentīnu. Argentīnieši šim turnīram kvalificēties nespēja, bet spāņi gan dosies uz Āzijas kontinentu, lai aizstāvētu titulu. Visvairāk titulu gan ir amerikāņiem – pieci. Divas reizes šajā turnīrā uzvarējušas Brazīlija, Spānija un Serbija, bet reizi Argentīna.

Šogad nozīmīgais basketbola turnīrs norisināsies no 25. augusta līdz 10. septembrim, tam tiekot rīkotam trijās valstīs – Japānā, Filipīnās un Indonēzijā. Visi izšķirošie mači plānoti Filipīnu galvaspilsētā Manilā, arēnā ar 55 tūkstošu līdzjutēju ietilpību. Izspēles formāts paredz, ka vispirms 32 komandas sadalītas astoņās grupās par četrām komandām. Pēc pirmā grupu turnīra divas labākās turpinās to otrajā grupu turnīrā, kur pret citas grupas divām labākajām cīnīsies par vietu ceturtdaļfinālā. Tikmēr pēdējo divu vietu īpašnieces turnīru turpinās ar cīņu par 17. līdz 32. vietu. Vēlāk no ceturtdaļfināla čempions tiks noteikts pēc izslēgšanas metodes.

Jāmin, ka FIBA pasaules kausā tiks sadalītas arī ceļazīmes uz 2024. gada olimpisko spēļu turnīru. Septiņas labākās valstis pēc ģeogrāfiskiem principiem nodrošinās vietu tajās pēc Pasaules kausa, bet nākamās aptuveni 16 izlases turpinās cīņu olimpisko spēļu kvalifikācijā. Gadījumā, ja Latvijas vīriešu basketbola izlase spēlēs par 17. līdz 32. vietu, tad arī šajā fāzē būs nozīmīgi mači, lai nodrošinātu vismaz ceļazīmi uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Jāatgādina, ka 2023. gada Pasaules kausa turnīrā piedalīsies sekojošas valstis – Latvija, Francija, Kanāda, Libāna, ASV, Filipīnas, Spānija, ASV, Austrālija, Grieķija, Itālija, Vācija, Brazīlija, Irāna, Dominikānas republika, Somija, Jaunzēlande, Jordāna, Japāna, Angola, Kotdivuāra, Serbija, Lietuva, Slovēnija, Venecuēla, Melnkalne, Puertoriko, Ķīna, Meksika, Gruzija, Dienvidsudāna, Ēģipte un Kaboverde.

Latvijas basketbola izlase – lielākie panākumi

Latvijas vīriešu basketbola izlase ar lielākajiem panākumiem var lepoties Eiropas čempionātā. 1935. gadā tā kļuva par pirmo kontinenta čempioni, pēc četriem gadiem, 1939. gadā, zaudējot finālā. Pēc neatkarības atgūšanas labākais rezultāts Eiropas meistarsacīkstēs sasniegts 2017. gadā, kad iegūta piektā vieta. Par vēsturisku var saukt arī kvalificēšanos FIBA Pasaules kausam, jo tas noticis pirmo reizi. Pie tam, Lukas Banki trenētā valstsvienība kvalifikāciju Eiropas zonā pabeidza ar labāko bilanci (11-1). Vienīgais zaudējums tika piedzīvots pret Serbiju (100:101), bet pārējos mačos bija tikai un vienīgi uzvaras, pārspējot tādas zināmas basketbola valstis kā Turciju, Serbiju un Grieķiju. Kopumā oficiālajās spēlēs Banki bilanci ir 16 uzvaras 17 mačos.

Latvijas konkurentes grupā

Francija

No otrā groza Latvijai ielozēja FIBA rangā piektajā vietā esošo Franciju, kas ir šīs apakšgrupas titulētākā vienība – kopš 2011. gada tā jebkurā lielākajā basketbola turnīrā izcīnījusi medaļas. Gan pēdējās olimpiskajās spēlēs, gan Eiropas čempionātā Francija spēlēja finālā, tiesa, tajā zaudējot. Visdrīzāk uz Pasaules kausu izlasē pēc gada pārtraukuma atgriezīsies pieredzējušie Nando de Kolo un Nikolā Batums, bet pagaidām ir šaubas par Rudija Gobēra un nākamā NBA drafta pirmā numura Viktora Vembanjamas dalību. Latvijas vīriešu basketbola izlasei francūži nav tie ērtākie pretinieki, jo no 11 savstarpējām spēlēm uzvarētas tikai divas.

Kanāda

No ceturtā groza Latvija spēkosies pret iespējami sliktāko variantu – Kanādu. Lai arī kļavu lapu zemi vairāk asociē ar hokeju, šajā valstī dzimst arī talantīgi basketbolisti un šobrīd kanādieši ieņem 15. vietu FIBA rangā. Tā sastāvu var izveidot tikai no Nacionālajā basketbola asociācijā spēlējošajiem, bet trenera amatu ieņem desmit gadus Toronto ”Raptors” strādājošais Niks Nērss. Pēc netikšanas pēdējās olimpiskajās spēlēs Kanāda lēmusi par trīsgades programmas izveidi, un 14 spēlētāji apņēmušies to pārstāvēt līdz 2024. gada Parīzes spēlēm. To vidū Šejs Gildžess-Aleksanders, Džamals Marejs, Dvaits Pauels un citi zināmi NBA spēlētāji.

Libāna

Maz zināmākā pretiniece nāca no astotā groza – Libāna. Šī valsts ieņem 43. vietu FIBA rangā, taču valsts vēsturē četras reizes spēlējusi Āzijas kausa finālā, tostarp pēdējā turnīrā 2022. gadā. Kvalifikācijas fāzē tā kļuva par vienu no pirmajām no Āzijas, kura kvalificējās turnīram, un FIBA pasaules kausā tā spēlēs pirmo reizi 13 gadu laikā. Lai arī valstī šobrīd nav tie vieglākie laiki ekonomikā, tā naturalizē spēlētājus un visdrīzāk viens dosies arī uz finālturnīru. Kvalifikācijā sešas spēles aizvadīja Džonatans Ārledžs, bet aprīlī pasi ieguva NBA pieredzi guvušais Omars Spelmens.

H grupas favorītes

Raugoties bukmeikeru prognozēs uz uzvarētāju Pasaules kausā, tad tas arī norāda uz to, kuras H grupā tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm. Pagaidām tās ir Francijas un Kanādas izlases – francūžiem dota piektā augstākā iespēja izcīnīt čempiontitulu (15.00), bet Kanādai astotās (21.00). Latvijas vīriešu basketbola izlases koeficients ir 96.00, bet Libānas vismazākais – 1000.00. Jāņem gan vērā, ka visos lielākajos turnīros ir arī pārsteigumi, kurus Latvijas izlase var sagādāt. Pie tam, Kanādas izlase pēdējos gados savu augsto potenciālu vēl nav realizējusi.

Pasaules kausa likmes basketbolā LV BET

Ja vēlēsies izdarīt likmes uz Pasaules kausa spēlēm šī gada augusta beigās un septembra sākumā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību varēsi atrast piedāvājumā esošās izlašu spēles, uz kurām iespējams likt likmes. Atceries, ka vasarā Latvijas izlase aizvadīs arī vairākas pārbaudes spēles. Zināms, ka izlase plāno aizvadīt sešas spēles, četrām no tām notiekot Latvijā. Arī uz šiem tev būs iespēja derēt sporta totalizatorā LV BET.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

Pasaules kausa likmes basketbolā un padomi LV BET

Uz basketbola izlašu spēlēm pastāv iespēja veikt dažādas likmes. Iecienītākā spēlētāju izvēle ir derēt uz mača uzvarētāju, taču pastāv opcijas veikt derības uz handikapu, vairākām likmēm saistībā ar gūtajiem punktiem (komandām kopā, katrai atsevišķi spēlē un puslaikos), kā arī daudz ko citu. Jāatceras, ka izlašu basketbolā ne vienmēr spēles būs īpaši rezultatīvas un vairāk dominē aizsardzība. Pirms paša turnīra atceries ieskatīties ”outright” iespējā, lai saprastu, kuras no izlasēm tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm. Ja ciešāk sekosi Latvijas valstsvienības sekmēm, tad novērtē izvēlēto sastāvu un tā potenciālu, kā arī vietu FIBA rangā pret gaidāmo pretinieku. LV BET saviem spēlētājiem piedāvā labāko totalizatora pieredzi – ienāc un izbaudi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version